För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Cuisine Astuce

Fricassée de poulet ā l´ancienne - gammaldags hönsfrikassé

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Kycklingdelar med skinn och ben

1500.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Blekselleri

1.0 

stjälk

Smör

50.0 

gram

Vetemjöl

1.0 

dl

Vitpeppar mald

0.5 

tsk

Salt

0.5 

tsk

 

Buljong:

 

Kycklingbuljong avfettad

7.0 

dl

el. vatten + konc. fond }

 

 

Torrt vitt vin (8%)

2.0 

dl

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan

1.0 

kvist

 

Sås:

 

Kokspad från grytan

 

 

Äggula

2.0 

styck

Vispgrädde

1.0 

dl

Citronjuice

 

 

Muskot

 

 

 

Tillbehör:

 

Smålök

16.0 

styck

Kokspad från grytan

1.0 

dl

Smör

25.0 

gram

Persiljekvistar

2.0 

styck

Timjan

1.0 

kvist

Lagerblad

0.5 

blad

 

Champinjoner

225.0 

gram

Smör

30.0 

gram

Citronjuice

1.0 

msk

Vatten

1.5 

dl

Salt

1.0 

krm

 

Ris

6.0 

dl

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Bräsera/frikassera fågel >

 

 

Om poule au pot >

 

 

Om frikassé >

 

 

Om Julia Child >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 739

GBR (GI) / port: 9

Recept: 5909 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 597 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingdelar med skinn och ben 1500.0 gram 36%

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Blekselleri 1.0 stjälk Äts ej

Smör 50.0 gram 6%

Vetemjöl 1.0 dl 4%

Vitpeppar mald 0.5 tsk 0%

Salt 0.5 tsk 0%

 

Buljong:

Kycklingbuljong avfettad 7.0 dl 1%

el. vatten + konc. fond } 0%

Torrt vitt vin (8%) 2.0 dl 2%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Timjan 1.0 kvist 0%

 

Sås:

Kokspad från grytan 0%

Äggula 2.0 styck 2%

Vispgrädde 1.0 dl 6%

Citronjuice 0%

Muskot 0%

 

Tillbehör:

Smålök 16.0 styck 6%

Kokspad från grytan 1.0 dl 0%

Smör 25.0 gram 3%

Persiljekvistar 2.0 styck 0%

Timjan 1.0 kvist 0%

Lagerblad 0.5 blad 0%

 

Champinjoner 225.0 gram 1%

Smör 30.0 gram 4%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Vatten 1.5 dl 0%

Salt 1.0 krm 0%

 

Ris 6.0 dl 29%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Bräsera/frikassera fågel > Äts ej

Om poule au pot > Äts ej

Om frikassé > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Tillagning (20 min + 2 tim )

Rätten kan förberedas till och med punkt 12.

Förberedelser:

  1. Skär hönset i delar. Torka av. Skala och skär lök, blekselleri och morot i bitar. Smöret används till stekning och till "avrundning" innan servering.
  2. Fräs grönsakerna sakta i stor gryta med smör i ungefär 5 minuter utan att bryna. För dem åt sidan. Öka värmen och lägg i kyckling­bitarna. Vänd dem varje minut tills köttet har styvnat en aning, men inte fått mer än en ljust guldbrun färg. Sänk värmen, lägg på locket och stek sakta i 10 minuter. De ska styvna lite till, svälla upp en aning och få lite djupare färg.
  3. Buljong: Koka upp buljong.
  4. Pudra kycklingbitarna med mjöl, salt och peppar på alla sidor. Vänd och rulla varje bit i grytan, så att mjölet täcks med steksmör överallt. Lägg på locket och stek ytterligare 4 minuter. Vänd bitarna en gång under tiden.
  5. Ta grytan av värmen och häll i den kokande buljongen. Skaka ­grytan, så att vätska och mjöl blandas. Tillsätt vin, timjan och lagerblad. Tillsätt mer buljong eller vatten, så att det täcker. Koka upp och smaka av.
  6. Koka: Lägg på locket och låt grytan sjuda sakta i 25-30 minuter. Kycklingen är färdig om benen känns möra när man nyper i dem, och när saften är klart gul när man sticker kycklingbitarna med en gaffel. Lägg bitarna åt sidan på ett fat när de är färdiga. Skinnet kan tas bort om man tycker det är sladdrigt och för att minska kaloriintaget. Sila buljongen, pressa rotfrukterna så att alla smaker kommer med. Rengör kastrullen. Häll tillbaka spadet.
  7. Oignons glacés (glaserad lök): Skala lök och lägg i kastrull med smör, buljong och kryddor. Lägg på lock och låt sakta sjuda i 40-50 minuter. Rulla omkring löken då och då. Den skall inte ta färg, bli genommjuk utan att förlora sin form. Tillsätt mer vätska om den kokar bort. Ta bort kryddorna, ställ åt sidan.
  8. Champignons ā blanc (vinkokta champinjoner): Koka upp vatten, salt smör och citron i en kastrull. Lägg i svampen och skaka lite på kastrullen. Lägg på lock och låt småkoka i 5 minuter under flitig omskakning. Ställ åt sidan. Spaded hälls i grytan.
  9. Sås: Värm upp kokspadet och låt det sjuda några minuter. Skeda av uppflytande fett. Öka värmen och låt koka häftigt. Koka ner buljongen tills cirka 5 dl återstår.
  10. Vispa samman äggulor och grädde i en bunke. Vispa ner cirka 2 dl het buljong skedvis i taget. Tillför resten av buljongen i tunn stråle under stark vispning.
  11. Häll såsen i grytan. Sätt den över måttlig värme och rör oavbrutet, tills såsen kokar upp. Var noga med att röra om i botten och att få med kanterna. Koka under omrörning i 1 minut. Smaka av med salt och vitpeppar, några droppar citron och aningens muskot. Sila såsen genom fin sil.
  12. Uppläggning: Lägg kycklingbitarna, löken och såsen i rengjord gryta. Nu kan rätten vänta på servering nästan hur länge som helst.

Uppvärmning, servering:

  1. Koka ris enligt anvisning på paketet.
  2. Sätt grytan över måttlig värme och sjud upp såsen. Låt frikassén sjuda mycket sakta tills kycklingen är genomvarm, cirka 5 minuter. Ös såsen flitigt över köttet.
  3. Före servering tar man grytan av värmen­, lutar på den och rör i smör, medan man öser kyckling­bitarna. Ös tills allt smör absorberats av såsen.
  4. Servera kycklingen i sin gryta, eller lägg upp på fat. Garnera med färsk persilja.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från Julia Childs kokbok Det goda franska köket. Läs mer > Om Julia Child. Frikassera innebär att först bryna köttbitar i matfett och sedan tillsätta vätska vari köttet får koka färdigt. Därefter tillreds en ljus (grädd-)sås som köttet serveras i. I svenska recept bryns som regel inte kycklingen inledningsvis, vilket per definition är fel (läs mer > Om frikassé).

Alternativ

Kokt höns med ris och curry

Kyckling Marengo

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Bräserad kyckling, gryta

Liknande recept som Fricassée de poulet ā l´ancienne - gammaldags hönsfrikassé