Shirin polo, persisk söt hönsgryta

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Shirin polo, persisk söt hönsgryta

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Apelsin hel

2.0 

styck

Smör normalsaltat

120.0 

gram

Morot

3.0 

styck

Sötmandel skalad

2.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Saffran

0.5 

gram

Pistaschenötter med skal

0.5 

gram

Långkornigt ris

5.0 

dl

Kycklingkött med skinn

1.0 

styck

Olivolja

0.5 

dl

Vatten

12.0 

dl

Gul lök

1.0 

st stor

Granatäpple

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så bräseras kyckling >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 1193

GBR (GI) / port: 7

Recept: 7160 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 9%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 623 gram)

Ingredienser

Visa:

Apelsin hel 2.0 styck 2%

Smör normalsaltat 120.0 gram 12%

Morot 3.0 styck 2%

Sötmandel skalad 2.0 dl 9%

Strösocker 3.0 dl 16%

Saffran 0.5 gram 0%

Pistaschenötter med skal 0.5 gram 0%

Långkornigt ris 5.0 dl 21%

Kycklingkött med skinn 1.0 styck 31%

Olivolja 0.5 dl 5%

Vatten 12.0 dl 0%

Gul lök 1.0 st stor 1%

Granatäpple 1.0 styck 0%

 

Kockskolan:

Så bräseras kyckling > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Strimla apelsinskal. Lägg i en kastrull med kallt vatten. Koka upp. Häll av vattnet och spola.
  2. Skala morötter. Strimla dem 3 cm långa och cirka 3 mm breda. Strimla mandel.
  3. Smält smör i en stekpanna. Lägg i morötterna. Låt fräsa sakta utan att få färg. Tillsätt mandel, apelsinskal, saffran och socker. Värm tills sockret löst sig. Lägg på ett lock. Ställ åt sidan.
  4. Stycka kyckling i 8 delar. Skala lök och dela i kvartar. Fräs kycklingen i en gryta. Häll av fettet. Lägg ner kycklingen igen i botten. Lägg på löken. Sprid ut ris ovanpå varvat med morots­blandning. Slå på vatten. Lägg på ett tättslutande lock. Koka tills ris och kyckling känns klart, cirka 25 minuter.
  5. Lägg upp riset på ett fat. Tag bort bröstbenen från kycklingbröstet. Lägg upp kycklingen. Garnera med pistagemandel och granatäpple.

Kockens kommentar

Detta är en söt (shirin = söt) kycklingrätt som härstammar från Iran. Om du vill kan du minska på sockret men det står inte fel, det ska vara så mycket socker. Det finns många varianter på Shirin Polo.

Fler recept inom Bräserad kyckling, grytor ¤

Liknande recept som Shirin polo, persisk söt hönsgryta