Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid

Foto: Anna, Kunskapskokboken

Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kyckling hel med skinn

1.0 

styck

Champinjoner färska

200.0 

gram

Smålök

8.0 

styck

Vetemjöl

2.0 

msk

Vatten

1.0 

dl

Hönsbuljongtärning

0.5 

styck

Torrt vitt vin (8%)

2.0 

dl

Krossade tomater

1.0 

burk

Dragon torkad

1.0 

tsk

Timjan torkad

1.0 

tsk

Rosmarin torkad

1.0 

tsk

Smör till stekning

2.0 

msk

Olivolja till stekning

1.0 

msk

 

Vitt matbröd

8.0 

skivor

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om grytor >

 

 

Så bräseras kyckling >

 

 

Om höns, kyckling >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 866

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3463 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 9%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 528 gram)

Ingredienser

Visa:

Kyckling hel med skinn 1.0 styck 53%

Champinjoner färska 200.0 gram 1%

Smålök 8.0 styck 4%

Vetemjöl 2.0 msk 2%

Vatten 1.0 dl 0%

Hönsbuljongtärning 0.5 styck 0%

Torrt vitt vin (8%) 2.0 dl 4%

Krossade tomater 1.0 burk 3%

Dragon torkad 1.0 tsk 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%

Smör till stekning 2.0 msk 6%

Olivolja till stekning 1.0 msk 3%

 

Vitt matbröd 8.0 skivor 18%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Smör till stekning 2.0 msk 6%

 

Kockskolan:

Om grytor > Äts ej

Så bräseras kyckling > Äts ej

Om höns, kyckling > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Stycka kyckling: Skär loss vingarna. Skär loss låren. Dela låren i leden. Skär längs båda sidorna så att det blir en bröstdel och en ryggdel. Skär längs bröstbenet. Dela varje brösthalva i 2 bitar. Dela ryggbiten i tre delar.
  2. Rensa svamp. Skär större i kvartar och de mindre i halvor. Skala lök.
  3. Salta och peppra kycklingbitarna. Värm en stekpanna med smör och olivolja. Bryn kycklingbitarna i omgångar till fin färg på medelvärme. Lägg över i en gryta.
  4. Fräs svampen i pannan tills vätskan har ångat bort. Tillsätt en klick smör och löken. Fräs några minuter. Lägg över i grytan.
  5. Blanda vetemjöl med vatten och sky från pannan. Vispa till helt slätt. Tillsätt till grytan.
  6. Tillsätt dragon, timjan och rosmarin till grytan. Smula ner buljontärning. Häll i vitt vin och krossade tomater. Koka upp.
  7. Låt koka på låg värme cirka 30 minuter.
  8. Rosta brödskivor i smör i stekpanna. Gnid med en vitlökshalva.
  9. Servera kycklinggrytan med vitlöksbröden och en sallad. Eller byt ut vitlöksbröden mot kokt ris.

Kockens kommentar

Rätten kan tillagas av färdigstekt eller grillad kyckling. Dela i bitar och värm dem i såsen 10-15 minuter. När Napoleon hade slagit österrikarna vid slaget i Marengo i Italien gav han sin kock order om att laga en festmåltid. Rätten fick göras på de råvaror som fanns tillgängliga och kallas efter det Kyckling Marengo.

alternativ

Coq au vin

Fricassée de poulet

Chicken ā la King

Fler recept inom Bräserad kyckling, grytor ¤

Liknande recept som Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid