Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 866

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3463 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 9%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kyckling hel med skinn 1.0 styck 53%
Champinjoner färska 200.0 gram 1%
Smålök 8.0 styck 4%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Vatten 1.0 dl 0%
Hönsbuljongtärning 0.5 styck 0%
Torrt vitt vin (8%) 2.0 dl 4%
Krossade tomater 1.0 burk 3%
Dragon torkad 1.0 tsk 0%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%
Smör till stekning 2.0 msk 6%
Olivolja till stekning 1.0 msk 3%
Vitt matbröd 8.0 skivor 18%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Smör till stekning 2.0 msk 6%
Kockskolan:
Om grytor > Äts ej
Så bräseras kyckling > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim )
- Stycka kyckling: Skär loss vingarna. Skär loss låren. Dela låren i leden. Skär längs båda sidorna så att det blir en bröstdel och en ryggdel. Skär längs bröstbenet. Dela varje brösthalva i 2 bitar. Dela ryggbiten i tre delar.
- Rensa svamp. Skär större i kvartar och de mindre i halvor. Skala lök.
- Salta och peppra kycklingbitarna. Värm en stekpanna med smör och olivolja. Bryn kycklingbitarna i omgångar till fin färg på medelvärme. Lägg över i en gryta.
- Fräs svampen i pannan tills vätskan har ångat bort. Tillsätt en klick smör och löken. Fräs några minuter. Lägg över i grytan.
- Blanda vetemjöl med vatten och sky från pannan. Vispa till helt slätt. Tillsätt till grytan.
- Tillsätt dragon, timjan och rosmarin till grytan. Smula ner buljontärning. Häll i vitt vin och krossade tomater. Koka upp.
- Låt koka på låg värme cirka 30 minuter.
- Rosta brödskivor i smör i stekpanna. Gnid med en vitlökshalva.
- Servera kycklinggrytan med vitlöksbröden och en sallad. Eller byt ut vitlöksbröden mot kokt ris.
Kockens kommentar
Rätten kan tillagas av färdigstekt eller grillad kyckling. Dela i bitar och värm dem i såsen 10-15 minuter. När Napoleon hade slagit österrikarna vid slaget i Marengo i Italien gav han sin kock order om att laga en festmåltid. Rätten fick göras på de råvaror som fanns tillgängliga och kallas efter det Kyckling Marengo.
alternativ
Fler recept inom Bräserad kyckling, grytor ¤
Liknande recept som Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid
-
Coq au vin, fransk hönsgryta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Fricassée de poulet ā l´ancienne - gammaldags hönsfrikassé
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Indian Chicken Curry
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chicken tikka masala
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Santa Maria ¤
-
Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Chicken ā la King
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kreolsk Gumbo kycklinggryta
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Shirin polo, persisk söt hönsgryta
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vårgryta med kyckling
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Kycklinggulasch, kycklingfrikassé
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel