Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 739

GBR (GI) / port: 9
Recept: 5909 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kycklingdelar med skinn och ben 1500.0 gram 36%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Blekselleri 1.0 stjälk Äts ej
Smör 50.0 gram 6%
Vetemjöl 1.0 dl 4%
Vitpeppar mald 0.5 tsk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Buljong:
Kycklingbuljong avfettad 7.0 dl 1%
Torrt vitt vin (8%) 2.0 dl 2%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Timjan 1.0 kvist 0%
Sås:
Äggula 2.0 styck 2%
Vispgrädde 1.0 dl 6%
Citronjuice 0%
Muskot 0%
Tillbehör:
Smålök 16.0 styck 5%
Kokspad från grytan 1.0 dl 0%
Smör 25.0 gram 3%
Persiljekvistar 2.0 styck 0%
Timjan 1.0 kvist 0%
Lagerblad 0.5 blad 0%
Champinjoner 225.0 gram 1%
Smör 30.0 gram 4%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Vatten 1.5 dl 0%
Salt 1.0 krm 0%
Ris 6.0 dl 29%
Kockskolan:
Så bräseras kyckling > Äts ej
Om poule au pot > Äts ej
Om frikassé > Äts ej
Om Julia Child > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 2 tim )
Rätten kan förberedas till och med punkt 12.
Förberedelser:
- Skär hönset i delar. Torka av. Skala och skär lök, blekselleri och morot i bitar. Smöret används till stekning och till "avrundning" innan servering.
- Fräs grönsakerna sakta i stor gryta med smör i ungefär 5 minuter utan att bryna. För dem åt sidan. Öka värmen och lägg i kycklingbitarna. Vänd dem varje minut tills köttet har styvnat en aning, men inte fått mer än en ljust guldbrun färg. Sänk värmen, lägg på locket och stek sakta i 10 minuter. De ska styvna lite till, svälla upp en aning och få lite djupare färg.
- Buljong: Koka upp buljong.
- Pudra kycklingbitarna med mjöl, salt och peppar på alla sidor. Vänd och rulla varje bit i grytan, så att mjölet täcks med steksmör överallt. Lägg på locket och stek ytterligare 4 minuter. Vänd bitarna en gång under tiden.
- Ta grytan av värmen och häll i den kokande buljongen. Skaka grytan, så att vätska och mjöl blandas. Tillsätt vin, timjan och lagerblad. Tillsätt mer buljong eller vatten, så att det täcker. Koka upp och smaka av.
- Koka: Lägg på locket och låt grytan sjuda sakta i 25-30 minuter. Kycklingen är färdig om benen känns möra när man nyper i dem, och när saften är klart gul när man sticker kycklingbitarna med en gaffel. Lägg bitarna åt sidan på ett fat när de är färdiga. Skinnet kan tas bort om man tycker det är sladdrigt och för att minska kaloriintaget. Sila buljongen, pressa rotfrukterna så att alla smaker kommer med. Rengör kastrullen. Häll tillbaka spadet.
- Oignons glacés (glaserad lök): Skala lök och lägg i kastrull med smör, buljong och kryddor. Lägg på lock och låt sakta sjuda i 40-50 minuter. Rulla omkring löken då och då. Den skall inte ta färg, bli genommjuk utan att förlora sin form. Tillsätt mer vätska om den kokar bort. Ta bort kryddorna, ställ åt sidan.
- Champignons ā blanc (vinkokta champinjoner): Koka upp vatten, salt smör och citron i en kastrull. Lägg i svampen och skaka lite på kastrullen. Lägg på lock och låt småkoka i 5 minuter under flitig omskakning. Ställ åt sidan. Spaded hälls i grytan.
- Sås: Värm upp kokspadet och låt det sjuda några minuter. Skeda av uppflytande fett. Öka värmen och låt koka häftigt. Koka ner buljongen tills cirka 5 dl återstår.
- Vispa samman äggulor och grädde i en bunke. Vispa ner cirka 2 dl het buljong skedvis i taget. Tillför resten av buljongen i tunn stråle under stark vispning.
- Häll såsen i grytan. Sätt den över måttlig värme och rör oavbrutet, tills såsen kokar upp. Var noga med att röra om i botten och att få med kanterna. Koka under omrörning i 1 minut. Smaka av med salt och vitpeppar, några droppar citron och aningens muskot. Sila såsen genom fin sil.
- Uppläggning: Lägg kycklingbitarna, löken och såsen i rengjord gryta. Nu kan rätten vänta på servering nästan hur länge som helst.
Uppvärmning, servering:
- Koka ris enligt anvisning på paketet.
- Sätt grytan över måttlig värme och sjud upp såsen. Låt frikassén sjuda mycket sakta tills kycklingen är genomvarm, cirka 5 minuter. Ös såsen flitigt över köttet.
- Före servering tar man grytan av värmen, lutar på den och rör i smör, medan man öser kycklingbitarna. Ös tills allt smör absorberats av såsen.
- Servera kycklingen i sin gryta, eller lägg upp på fat. Garnera med färsk persilja.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Julia Childs kokbok Det goda franska köket. Läs mer > Om Julia Child. Frikassera innebär att först bryna köttbitar i matfett och sedan tillsätta vätska vari köttet får koka färdigt. Därefter tillreds en ljus (grädd-)sås som köttet serveras i. I svenska recept bryns som regel inte kycklingen inledningsvis, vilket per definition är fel (läs mer > Om frikassé).Alternativ
Fler recept inom Bräserad kyckling, grytor ¤
Liknande recept som Fricassée de poulet ā l´ancienne - gammaldags hönsfrikassé
-
Coq au vin, fransk hönsgryta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Fricassée de poulet ā l´ancienne - gammaldags hönsfrikassé
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Indian Chicken Curry
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chicken tikka masala
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Santa Maria ¤
-
Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Chicken ā la King
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kreolsk Gumbo kycklinggryta
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Shirin polo, persisk söt hönsgryta
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vårgryta med kyckling
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Kycklinggulasch, kycklingfrikassé
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel