För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kummin

(brödkummin)

Latin: Carum carvi

Engelsk översättning caraway

Fransk översättning cumin

Italiensk översättning comino

Tysk översättning Kümmel

Spansk översättning comino

Kummin, även kallat brödkummin, är det torkade fröet från en ört med samma namn som tillhör familj flockblommiga växter. Det är en tvåårig växt som blir cirka 7 dm hög. Växtens torkade frön används som krydda. Den finns vild i hela Europa på torra platser t.ex. utefter vägkanter och odlas i stor omfattning. Örten är en gammal kulturväxt känd från Babylon, Egypten och Syrien. Kummin skall inte förväxlas med spiskummin eller svartkummin, läs mer > Spiskummin.

  • Smak: Karaktäristisk frisk, lite dillig och lätt bitter ton.
  • Alternativ vara: Kan ibland ersättas med kardemumma t.ex. i bröd.
  • Försäljning/säsong: Torkade kumminfrön säljs hela och mald.
  • Förvaring: Torkad krydda förvaras i försluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Hälsa: Traditionellt har kummin använts för att lindra magknip och gasbildning. Förr bar man uppvärmd kummin i små påsar av linne som smärtstillande medel. Påsen lades på det ömma stället på kroppen t.ex. vid tandvärk. I folkmedicin trodde man att en blandning av kummin, timjan och kamomillolja kunde bota engelska sjukan.

Odla
: Örten sås i soligt läge i lätt och väldränerad jord. Gallringsavstånd 2 dm. Vattnas i torrperioder. Första året kommer en rosett med fjäderlika blad. Andra året blommor den med vita flockar. Fröna skördas genom att klippa av plantan när frökapslarna börjar bli bruna och hänga den upp och ner i en papperspåse där fröna sedan faller ner. Läs mer > Odla kummin.


SÅ ANVÄNDS KUMMIN

Kumin är karaktäristisk för rysk, skandinavisk och österrikisk mat. Smaken är intensiv, så man bör krydda sparsamt. Försiktig rostning mildrar smaken. Mest använt är kummin som krydda i bröd och kex. Mjölksyrebakterier trivs tillsammans med kummin, vilket medfört att den är en naturlig ingrediens i surkål. Passar i övrigt till mustiga grytor, kålsoppa, rödkål, stuvningar och bl.a. till inläggning av rödbetor. Kummin används också som smaksättare av likörer och brännvin, bla i Skåne Akvavit och Aalborg.

Läs mer

Kardemumma

Odla kummin

Spiskummin

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Kummin

Det finns 58 recept med Kummin