Latin: Rhus coriaria

Engelsk översättning sumac, sumach, Tanners Sumach = seed spice

Fransk översättning sumac, Sumac des corroyeurs = épice de graines

Italiensk översättning sommacco , sommacco siciliano = spezia di semi

Tysk översättning Gewürzsumach, Gerbersumach, Sizilianischer Sumach = Samengewürz

Spansk översättning zumaque = especia de semillas

Sumak är ett släkte med 250 arter buskar, träd och klätterväxter. Arten Rhus coriaria, vanligen benämt sumak används som krydda. Det är en 1-3 meter hög buske med parvisa spetsiga blad på grenarna. De små blommorna sitter i stora gräddgula eller blekgröna klungor. De hallsenötsstora bären är brunröda eller purpurfärgade och sitter i stora klasar. Växten frodas runt Medelhavet och i Mellanösterns tempererade områden och har sitt troliga urspung från Turkiet. De torkade bären grov- eller finmals till krydda, där även kronbladen kan ingå. Kryddan är svår att få tag på i Sverige. Testa butiker i invandrartäta områden.


SÅ ANVÄNDS SUMAK

Sumak är vanlig i Mellanösterns och arabisk matlagning. Frukten, som ibland äts omogen och kryddan har en syrlig och lätt salt smak och används istället för citron i rätter som fatoush, som är en sallad av grönsaker och bröd, i meze ("tapas") och i hummus. Kryddan ingår i kryddblandningar t.ex. röd Zaatar. Den används till fisk, fågel och kött, i marinader, i salladsdressing och strös rikligt över ris. Den blandas med färskskuren lök och äts då som aptitretare. Tillsammans med vatten är det en läskande syrlig dryck.

Alternativ: Citron- eller limeskal/juice och lite salt.

Förvaring: Kryddan förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.

Hälsa: Buskens sav, grenar och blad innehåller garvsyra och har traditionellt använts till garvning av skinn. Även frukten kan innehålla ett visst mått av garvsyra och kan skapa allvarlig irritation hos känsliga individer. Kontakt med busken bör undvikas.

Läs mer

Za´atar