Kardemumma

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kardemumma

(kardemumma = frökrydda med stark doft och smak, grön, vit, svart kardemumma)

Latin: Elettaria cardomomum, Amomum subulatum

Engelsk översättning cardamom, cardamon, Black cardamom = spice seed with strong aroma and taste

Fransk översättning cardamome = graine d´épice avec un arôme et un goût forts

Italiensk översättning cardamomo = seme di spezie con aroma e gusto forti

Tysk översättning Kardamom = Gewürzsamen mit starkem Aroma und Geschmack

Spansk översättning cardamomo = semilla de especias con fuerte aroma y sabor

Kardemumma (Elettaria cardomomum) även kallad grön kardemumma, hör till familj kryddliljor tillsammans med ingefära och gurkmeja. Kardemumma har halvmeterlånga blad, och blomstängslar som blir 2-4 meter hög. Blommorna är vita till blekt lila och sitter i lösa långa klasar. Frukten är en tresidig cirka 1–2 cm lång gulgrön frökapsel. Själva fröna är små och svarta. Kardemumma härstammar från Indiens bergsskogar, där också stor del av världsproduktionen sker, men växer vilt och odlas i Sydostasien bort till Indonesien i öster. Den odlas även i Centralamerika. De trekantiga frukterna plockas för hand, då de mognar olika fort. Det är fröna som torkade används som krydda. Kryddan har importerats till Europa sedan 1200-talet.

  • Smak: Kardemumma har stark doft och smak. Det är den flyktiga oljan i fröna, som ger den behagliga doften från kardemummakakor och hembakta bullar. Nyskördad kardemumma har en mycket mild, ingefärsliknande ton.
  • Alternativ vara: Kardemumma är svår att ersätta med annan krydda.
  • Försäljning/säsong: Torkad kardemumma kan köpas hel, krossad eller mald året om.
  • Förvaring: Torkad kardemumma förvaras i tillsluten förpackning torrt och mörkt. Hel kardemumma har lång hållbarhet, mald tappar snabbt sin finess.

Vit kardemumma är som regel grön kardemumma vars skal blekts på kemisk väg, ofta för att dölja defekter.

Svart kardemumma (Amomum subulatum) även kallad bengalisk, indisk, nepalesisk, eller stor kardemumma är inte släkt med grön kardemumma. Den svarta har helt annan karaktär och är inget alternativ till den gröna. Den svarta har stark röksmak för att den torkas över öppen eld. Den används i indisk mat och i kryddblandningen garam marsala.

Köpråd: Mald kardemumma tappar snabbt sin elegans. Köp därför hela frön och mortla dessa vid behov. Köp inte vit eller svart kardemumma, bara den gröna.

Odla: Kardemumma förekommer som prydnadsväxt, men inte till fröodling i Sverige.


SÅ ANVÄNDS KARDEMUMMA

Kryddan passar till starka och söta rätter, sötsaker och likör. Kardemumma används flitigt i Indien och är den främsta ingrediensen i kryddblandningarna curry och garam masala. Arabiskt kaffe med krossad kardemumma är en specialitet i Mellanöstern. Förr var detta en dyr krydda som i det nordiska hushållet främst användes till jul i kakor och bullar samt i glögg, en tradition som lever kvar. Kryddan används sällan i maträtter, men kan vara ett sätt att sätta piff på potatismoset. Anses passa särskilt bra tillsammans med rabarber.

Recept med Kardemumma

Det finns 102 recept med Kardemumma