Så bakas veteknutar och vetekringlor

Foto: Film: Godismonstret94

Så bakas veteknutar och vetekringlor

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 30

Smör rumsvarmt

150.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Vetemjöl

10.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Kanel

 

 

Kardemumma krossad

 

 

Saffran

 

 

 

Garnering:

 

Ägg

 

 

Mjölk

 

 

Pärlsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Bakplåtspapper

 

 

Om brödkringlor >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

Om kringlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 131

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3938 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 11%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 44 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör rumsvarmt 150.0 gram 28%

Mjölk 5.0 dl 8%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Vetemjöl 10.0 dl 54%

Strösocker 1.0 dl 10%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Kanel 0%

Kardemumma krossad 0%

Saffran 0%

 

Garnering:

Ägg 0%

Mjölk 0%

Pärlsocker 0%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

Om brödkringlor > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Om kringlor > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "godismonstret" under bilden ovan.

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Smält smör kan användas, men ger lite torrare bullar.
  2. Blanda alla ingredienser väl i en bunke eller degblandare tills degen släpper från kanten. Hellre lätt kladdig deg än torr. Spar lite av mjölet till utbakning och tillsätt mjukt smör mot slutet. Kall jäst kan smulas ner i bunken, men löses den först i lite ljummen eller fingervarmt vatten går jäsningen snabbare.
  3. Knåda: Knåda ("riv") degen väl på mjölat bord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). 5-10 minuter i maskin. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa till dubbel storlek i minst 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 225°C.
  5. Forma: Dela degen i antal bullar. Rulla ut degen till långsmala korvar, 1-1½ centimeter tjocka.

    -Forma knut (bild 1): Ta tag i ändarna så att en ring bildas på bordet. Lägg ändarna över ringen så att två öglor bildas. För öglorna samman mot varandra och stoppa in ändarna i hålen på båda sidor. Vänd paketet på andra sidan. Se filmen.

    -Forma kringla (bild 2): Ta tag i ändarna och forma en 8:a. Stoppa in ändarna i hålen underifrån och så att ändarna sticker ut. Alternativt gör en bagarkringla genom att forma ett hjärta med två inåtgående korslagda armar.

    -Forma kringla (bild 3): Gör en 8:a som ovan och lägg in ändarna i hålen underifrån.
  6. Jäsa: Lägg bullarna på bakplåt med bakplåts­papper (12/plåt). Låt jäsa under duk i en halvtimme.
  7. Garnering: Bullarna kan penslas med uppvispad ägg och beströs med pärlsocker eller annat. 
  8. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter till fin gyllenbrun färg.
  9. Servera: Önskas blank yta penslas de heta bullarna med mjölk eller vatten.

Kockens kommentar

Vetedeg kan formas till knutar och kringlor på olika sätt. Här tre varianter. Se också recept > Så formas vetebullar till snäckor och knutar, liksom recept > Gotlandsknuten.

Alternativ

Så formas vetebullar till snäckor och knutar

Gotlandsknuten

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Så bakas veteknutar och vetekringlor