Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 401

Kcal / portion: 227

GBR (GI) / port: 6
Recept: 10201 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 21%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Smör normalsaltat 70.0 gram 5%
Rapsolja blommig 80.0 gram 7%
Standardmjölk (röd) 5.0 dl 3%
Strösocker 150.0 gram 6%
Kardemumma grovmald 3.0 tsk 0%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Salt 1.5 tsk 0%
Vetemjöl 16.0 dl 33%
Fyllning
Smör normalsaltat 400.0 gram 29%
Muscovadosocker 8.0 msk 3%
Strösocker 14.0 msk 8%
Mandelmassa färdig 100.0 gram 5%
Kardemumma mald 4.0 tsk 0%
Kanel 6.0 tsk 0%
Rapsolja nötig 0.6 msk 1%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Skapat av: Svensk Rapsolja
Kock: Kocklandslaget
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Deg: Halvera vaniljstång. Skrapa ur fröna, det är de som ska användas. Värm mjölken till fingervarmt. Blanda med och rör ut jästen.
- Knåda: Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt jäsa under duk tills degen uppnått dubbel storlek. Det tar cirka 30 minuter.
- Fyllning: Blanda samman alla ingredienserna till en jämn och slät smet.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma bullknut: Kavla ut degen tunt till en rektangel. Fördela på fyllningen. Vik degen dubbelt. Skär i remsor 1,5 centimeter. Sno (linda) en knut (se film, klicka på texten under bilden). Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt med duk i 20 minuter.
- Grädda bullar i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Blommig smak accentueras av rapsoljan. Med vanilj och kardemumma i orkestern skapas ljuvliga toner. Receptet är skapat av Patrik Fredriksson från Kocklandslaget.Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel knut av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Kardemummabullar med vanilj
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan