Lägg till ingredienser

Antal bullar: 45

Jäst färsk

50.0 

gram

Smör normalsaltat

70.0 

gram

Rapsolja blommig

80.0 

gram

Standardmjölk (röd)

5.0 

dl

Strösocker

150.0 

gram

Kardemumma grovmald

3.0 

tsk

Vaniljstång

1.0 

styck

Salt

1.5 

tsk

Vetemjöl

16.0 

dl

 

Fyllning

 

 

 

Smör normalsaltat

400.0 

gram

Muscovadosocker

8.0 

msk

Strösocker

14.0 

msk

Mandelmassa färdig

100.0 

gram

Kardemumma mald

4.0 

tsk

Kanel

6.0 

tsk

Rapsolja nötig

0.6 

msk

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 401

Kcal / portion: 227

GBR (GI) / port: 6

Recept: 10201 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 21%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 57 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Smör normalsaltat 70.0 gram 5%

Rapsolja blommig 80.0 gram 7%

Standardmjölk (röd) 5.0 dl 3%

Strösocker 150.0 gram 6%

Kardemumma grovmald 3.0 tsk 0%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

Salt 1.5 tsk 0%

Vetemjöl 16.0 dl 33%

 

Fyllning 

Smör normalsaltat 400.0 gram 29%

Muscovadosocker 8.0 msk 3%

Strösocker 14.0 msk 8%

Mandelmassa färdig 100.0 gram 5%

Kardemumma mald 4.0 tsk 0%

Kanel 6.0 tsk 0%

Rapsolja nötig 0.6 msk 1%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Deg: Halvera vaniljstång. Skrapa ur fröna, det är de som ska användas. Värm mjölken till fingervarmt. Blanda med och rör ut jästen.
  2. Knåda: Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt jäsa under duk tills degen uppnått dubbel storlek. Det tar cirka 30 minuter.
  3. Fyllning: Blanda samman alla ingredienserna till en jämn och slät smet.
  4. Förvärm ugnen på 200°C.
  5. Forma bullknut: Kavla ut degen tunt till en rektangel. Fördela på fyllningen. Vik degen dubbelt. Skär i remsor 1,5 centimeter. Sno (linda) en knut (se film, klicka på texten under bilden). Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt med duk i 20 minuter.
  6. Grädda bullar i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Kockens kommentar

Blommig smak accentueras av rapsoljan. Med vanilj och kardemumma i orkestern skapas ljuvliga toner. Receptet är skapat av Patrik Fredriksson från Kocklandslaget.

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel knut av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.

Alternativ

Vetebullar grundrecept

Hastbullar

Gotlandsknuten

Karlsbaderbullar

Så formas vetebullar

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Kardemummabullar med vanilj