Så formas vetebullar till snäckor och knutar

Foto: Film: Camilla Hamid formar kanelbullar

Så formas vetebullar till snäckor och knutar

Lägg till ingredienser

Portioner: 0

Kockskolan:

 

Så formas vetebullar >

 

 

Så flätas vetedeg >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Degsporre >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 0

Kcal / portion: 0

GBR (GI) / port: 0

Recept: 0 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: ?%

Fett: ?%

Kolhydrater: ?%

Fibrer: ?%

(Tillagad portion: 0 gram)

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så formas vetebullar > %

Så flätas vetedeg > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Tillagning

Tillagning deg se recept, till exempel Kanelbulle. Det är viktigt att knåda ("riva" på bagarspråk) degen väl till en elastisk deg så att den inte går av vid formning (läs mer > Så knådas, rivs deg). Degen kavlas ut i en stor rektangel och fyllning smetas på. Sedan viks degen på olika sätt. Se film, klicka på Camilla under bilden. 

Bullar med dubbelvikt deg:  Degen kavlas ut cirka halvcentimetern tjock till en stor rektangel, något längre än bred. Fyllning bres på i ett jämnt lager ända ut till kanten. Degen viks dubbel kant i kant från kortsidan.

  1. Enkla snäckor: Enklast är att rulla ihop degen tajt så att inte fyllningen läcker ut och sedan skära i skivor 1-1½ cm tjocka som garneras. Bäst är att grädda dem i pappers­formar. Alternativt viks slutkanten in under bullen. Se recept > Kanelbullar med mandelmassa.
  2. Finsk bulle: Rullad deg med fyllning skärs snett till toppiga bullar. Bullen ställs på högkant och plattas till med ett tummtryck innan den gräddas stående (se filmen).
  3. Enkla knutar: Deg med fyllning viks dubbel från långsidan och skärs tvärs i breda strimlor (1½ cm). Dessa lindas runt några fingrar med den andra handen i några varv, varefter strängen läggs över bullen och stoppas in under. Se recept > Vetebullar, kanelbullar grundrecept.
  4. Gotlandsknuten är en vetebulle utan fyllning. Degen rullas till en korv (1½ cm) och formas till en knut. Se dito recept.
  5. Vetekringlor är rullad deg som formas liknande 8:or.
  6. Hjärtan: Degen enligt ovan, men tunnare utkavlad. Deg med fyllning rullas ihop från båda långsidorna in till mitten. Rullen skärs i skivor 1½ cm. Den raka sidan dras försiktigt ut till en hjärtspets innan den gräddas.
  7. Blomman: Kavla ut en golfbollsstor bull tunt (~2 mm) till en oval (utdragen cirkel). Bred på fyllning. Skär fem skåror med degsporre eller vass kniv med 1 centimeters mellanrum i ovalen, men lämna ett par centimeter till kanten oskuret. Rulla degen diagonalt (snett) från ena sidans hörn så att en spiral bildas. Spiralen vrids till cirkel med änden under bullen (se filmen).  

Bullar med 3-vikt deg: Degen kavlas ut lite tunnare (3-4 mm) än dubbeldeg och till en större triangel, dubbelt så lång än bred (2x1). Fyllning bres på i ett jämnt lager ända ut till kanten. 1/3-del av degen viks över och sedan den andra tredjedelen ovanpå så att det bildar tre lager deg. Degen kavlas lätt för att trycka ut bubblor och för att bli tunnare så att bullarna inte blir för stora.  

  1. Dubbelknutar, nystan (se bullarna på bilden ovan): Skär degen med degsporre eller vass kniv från långsidan i 1½ centimeter breda remsor. En remsa kan lindas till en variant av knuten enligt ovan. Tar man två remsor och lindar dessa på samma sätt får man ett nystan. 
  2. Enkelsnurran: Tänj ut en remsa och snurra den till en spiral (bild ovan). Gör en ögla på bordet. Stoppa in den undre änden i hålet och hålls fast med tummen. Den andra änden viks över och trycks ihop med den andra änden för att fästa ihop. Se bild på recept > Vetebullar, kanelbullar grundrecept.
  3. Dubbelsnurran är en variant av nystan. Två remsor vrids runt varandra till en spiral (bild ovan) varefter man formar en ring. Änden av spiralen läggs under bullen så att bullen håller sin form när den gräddas. 
  4. Flätad bulle: Tre remsor flätas samman (läs mer > Så flätas vetedeg). Sedan formas bullen på samma sätt som snurran.

När bullarna formats skall de jäsas i 20-30 minuter, garneras och gräddas i het ugn.

Passar till

Vetebullar, kanelbullar grundrecept

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Så formas vetebullar till snäckor och knutar