Lägg till ingredienser

Antal bitar (24 per krans): 24

Vetemjöl

700.0 

gram

eller

12.0 

dl

Mjölk el. vatten

3.0 

dl

Jäst färsk

30.0 

gram

Strösocker

1.2 

dl

Smör mjukt

100.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Kardemumma grovmald

4.0 

msk

Salt

1.5 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Smör mjukt

50.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Kanel

1.0 

msk

 

Tillval:

 

Mandelmassa färdig

 

 

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Pärlsocker

0.5 

dl

Mandelspån

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så flätas vetedeg >

 

 

Så klipps vetedeg >

 

 

Om vetelängd, kransar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 9

Recept: 4947 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 11%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 62 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 700.0 gram 50%

eller 12.0 dl %

Mjölk el. vatten 3.0 dl 4%

Jäst färsk 30.0 gram 1%

Strösocker 1.2 dl 10%

Smör mjukt 100.0 gram 15%

Ägg 1.0 styck 1%

Kardemumma grovmald 4.0 msk 2%

Salt 1.5 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning:

Smör mjukt 50.0 gram 7%

Strösocker 0.5 dl 4%

Kanel 1.0 msk 0%

 

Tillval:

Mandelmassa färdig 0%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Pärlsocker 0.5 dl 3%

Mandelspån 0.5 dl 2%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så flätas vetedeg > Äts ej

Så klipps vetedeg > Äts ej

Om vetelängd, kransar > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på "Johan" under bilden ovan.

  1. Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
  2. Deg: Smula jäst i en stor bunke och lös upp den med finger­varm mjölk. Socker och mjöl med salt bör tillsättas i omgångar. Klicka ner smör mot slutet av blandningen. Arbeta samman till en lös deg, hellre lätt kladdig än torr (läs mer > Så tillreds vetebrödsdeg).
  3. Knåda degen elastisk, 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Pudra över lite mjöl och täck med duk. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  4. Fyllning: Blanda ingredienserna, eller så breds smöret på och socker och kanel strös över. Riv mandelmassa över om så önskas. Kall massa är lättare att riva.
  5. Kavla ut degen till en rektangel 2-3 mm tjock. Bred på fyllning ända ut i kanten. Rulla ihop degen från långsidan till en jämntjock korv. Lägg över i en cirkel på bakplåtspapper med skarven nedåt.
  6. Forma: Sammanfoga ändarna genom att dra lite ytterdeg från den ena änden över den andra. Klipp degen snett uppifrån med sax med cirka 1½ centimeters mellanrum. Vik degen vartannat håll åt sidan framåt. Jämna till så att degen håller samman. Låt jäsa under duk i cirka 1 timme.
  7. Förvärm ugnen på 190°C.
  8. Garnera: Vispa upp ägg i skål med en gaffel och pensla kransen. Strö över mandelspån och pärlsocker.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Kockens kommentar

I stället för att klippa degen kan den snittas med vass kniv eller rullas i smala långa korvar och flätas. Läs mer > Så flätas deg.

Alternativ

Stjärnkrans

Vetelängd, kanellängd

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Kanelkrans