Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 9
Recept: 4947 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 700.0 gram 50%
eller 12.0 dl %
Mjölk el. vatten 3.0 dl 4%
Jäst färsk 30.0 gram 1%
Strösocker 1.2 dl 10%
Smör mjukt 100.0 gram 15%
Ägg 1.0 styck 1%
Kardemumma grovmald 4.0 msk 2%
Salt 1.5 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Fyllning:
Smör mjukt 50.0 gram 7%
Strösocker 0.5 dl 4%
Kanel 1.0 msk 0%
Tillval:
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Pärlsocker 0.5 dl 3%
Mandelspån 0.5 dl 2%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så flätas vetedeg > Äts ej
Så klipps vetedeg > Äts ej
Om vetelängd, kransar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "Johan" under bilden ovan.
- Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
- Deg: Smula jäst i en stor bunke och lös upp den med fingervarm mjölk. Socker och mjöl med salt bör tillsättas i omgångar. Klicka ner smör mot slutet av blandningen. Arbeta samman till en lös deg, hellre lätt kladdig än torr (läs mer > Så tillreds vetebrödsdeg).
- Knåda degen elastisk, 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Pudra över lite mjöl och täck med duk. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Fyllning: Blanda ingredienserna, eller så breds smöret på och socker och kanel strös över. Riv mandelmassa över om så önskas. Kall massa är lättare att riva.
- Kavla ut degen till en rektangel 2-3 mm tjock. Bred på fyllning ända ut i kanten. Rulla ihop degen från långsidan till en jämntjock korv. Lägg över i en cirkel på bakplåtspapper med skarven nedåt.
- Forma: Sammanfoga ändarna genom att dra lite ytterdeg från den ena änden över den andra. Klipp degen snett uppifrån med sax med cirka 1½ centimeters mellanrum. Vik degen vartannat håll åt sidan framåt. Jämna till så att degen håller samman. Låt jäsa under duk i cirka 1 timme.
- Förvärm ugnen på 190°C.
- Garnera: Vispa upp ägg i skål med en gaffel och pensla kransen. Strö över mandelspån och pärlsocker.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Kockens kommentar
I stället för att klippa degen kan den snittas med vass kniv eller rullas i smala långa korvar och flätas. Läs mer > Så flätas deg.Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Kanelkrans
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan