Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 348

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4451 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 7.0 dl 33%
Mjöl till utbakning 2.0 dl 9%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Mjölk 2.5 dl 3%
Strösocker 1.0 dl 9%
Smör mjukt 100.0 gram 16%
Ägg 1.0 styck 1%
Tillval:
Saffran 0.5 gram Äts ej
Konjak/brandy 1.0 cl Äts ej
Fyllning:
Smör mjukt 100.0 gram 16%
Farinsocker 0.8 dl 5%
Vaniljsocker 1.0 msk 1%
Skal av apelsin 1.0 styck 0%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Pärlsocker 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om vetelängd, kransar > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Petra" under bilden. Det är lättare än du tror att tillreda denna vackra stjärnkrans. Degen tillreds på liknande sätt som vanlig kanelkrans.
- Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
- Deg: Smula jäst i en stor bunke. Tillsätt fingervarm mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Blanda mjöl med salt och saffran med socker eller lite konjak. Tillsätt detta och det mesta av mjölet. Klicka ner smöret. Arbeta samman till en jämn och smidig deg tills den släpper från bunkens kanter. Pudra över lite mjöl och täck med duk. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek i cirka 1 timme.
- Fyllning: Riv apelsinskal och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker.
- Kavla: Dela degen i 3 delar per krans (eller 4 som i filmen). Kavla ut till rundlar drygt 24 cm (större än en springform). Bred på fyllning på 2 (respektive 3) plattor ända ut i kanten. Lägg plattorna på varandra med fyllning emellan ovanpå bakplåtspapper. Lägg en springform över degen och renskär kanten med vass kniv.
- Forma (se filmen): Markera en ring i mitten med ett glas (~8 cm bred), eller tryck ut en stjärna om kakstjärnform finns. Skär degen från cirkeln i 4 lika delar, sedan 8 och slutligen 16 delar. Ta tag i två ändar och vrid dem två gånger motsols. Limma ihop ändarna med lite ägg och tryck ihop. Gör så med resten av ändarna till en stjärna med 8 blad. Låt jäsa i 30 minuter under duk.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla brödet. Garnera med pärlsocker.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Kockens kommentar
Saffran i degen kan utelämnas eller bytas ut mot grovmald kardemumma och i stället för apelsinskal och vaniljsocker kan fyllningen bestå av mjukt smör socker och kanel. Se recept kanelkrans.Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Stjärnkrans med eller utan saffran
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan