Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 322

Kcal / portion: 2846

GBR (GI) / port: 119
Recept: 2846 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 14%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 400.0 gram 49%
eller 6.5 dl %
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Mjölk 2.5 dl 5%
Smör rumsvarmt 75.0 gram 19%
Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%
Salt 1.5 krm 0%
Hög springform (24+ cm) Äts ej
Fyllning:
Smör rumsvarmt 25.0 gram 6%
Mandelmassa färdig 100.0 gram 16%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 2%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Om vetelängd, kransar > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning
Bullarna bakas som andra vetebullar, till exempel kanelbullar. I detta recept med fyllning av mandelmassa. Bakas traditionellt i rund form så att de bildar en bulltårta. Kan också bakas i sockerkaksform till en ring (bild ovan t.v.), eller i ugnsform med hög kant.
- Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt.
- Deg: Smula jäst i en bunke. Värm mjölk (och smör om det är kallt) tills fingervarmt. Tillsätt detta och rör om så att jästen löses upp. Blanda helst salt med mjöl och tillsätt mjölet i omgångar samt smör.
- Knåda degen elastisk, 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Pudra över lite mjöl och täck med duk. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Forma: Kavla ut degen till en rektangulär platta ½-1 tjock. Bred ut mjukt smör på degen och riv mandelmassa över (kall massa rivs lättare). Rulla ihop degen tajt från långsidan. Skär rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna tätt i smord form, så många som får plats. Låt jäsa i 20-30 minuter.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Grädda: Pensla brödet med uppvispad ägg. Grädda i nedre delen av ugnen till fin färg, 25-30 minuter.
Kockens kommentar
Butterkaka är en variant av vetekrans bestående av 8 eller fler bullar som får jäsa samman och gräddas i en form varvid de bildar ett slags brytbröd. Smaksätts ofta med saffran och garneras som andra bullar med pärlsocker, sockerglasyr, eller vaniljkräm. Namnet från tyskans "butterkucken" (smörkaka), men där kan det vara lite vad som helst som är smörrikt. Läs mer > Om vetelängder, kransar.Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan