Stjärnkrans med eller utan saffran

Foto: Petra Villani Film: Sydsvenskan

Stjärnkrans med eller utan saffran

Lägg till ingredienser

Antal bitar (16 per krans): 16

Vetemjöl

7.0 

dl

Mjöl till utbakning

2.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Smör mjukt

100.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

 

Tillval:

 

Saffran

0.5 

gram

Konjak/brandy

1.0 

cl

 

Fyllning:

 

Smör mjukt

100.0 

gram

Farinsocker

0.8 

dl

el. strösocker

 

 

Vaniljsocker

1.0 

msk

Skal av apelsin

1.0 

styck

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Pärlsocker

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om vetelängd, kransar >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 348

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4451 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 15%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 80 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 7.0 dl 33%

Mjöl till utbakning 2.0 dl 9%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Mjölk 2.5 dl 3%

Strösocker 1.0 dl 9%

Smör mjukt 100.0 gram 16%

Ägg 1.0 styck 1%

 

Tillval:

Saffran 0.5 gram Äts ej

Konjak/brandy 1.0 cl Äts ej

 

Fyllning:

Smör mjukt 100.0 gram 16%

Farinsocker 0.8 dl 5%

el. strösocker 0%

Vaniljsocker 1.0 msk 1%

Skal av apelsin 1.0 styck 0%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Pärlsocker 2.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om vetelängd, kransar > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Petra" under bilden. Det är lättare än du tror att tillreda denna vackra stjärnkrans. Degen tillreds på liknande sätt som vanlig kanelkrans.

  1. Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
  2. Deg: Smula jäst i en stor bunke. Tillsätt finger­varm mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Blanda mjöl med salt och saffran med socker eller lite konjak. Tillsätt detta och det mesta av mjölet. Klicka ner smöret. Arbeta samman till en jämn och smidig deg tills den släpper från bunkens kanter. Pudra över lite mjöl och täck med duk. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek i cirka 1 timme.
  3. Fyllning: Riv apelsinskal och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker.
  4. Kavla: Dela degen i 3 delar per krans (eller 4 som i filmen). Kavla ut till rundlar drygt 24 cm (större än en springform). Bred på fyllning på 2 (respektive 3) plattor ända ut i kanten. Lägg plattorna på varandra med fyllning emellan ovanpå bakplåtspapper. Lägg en springform över degen och renskär kanten med vass kniv.
  5. Forma (se filmen): Markera en ring i mitten med ett glas (~8 cm bred), eller tryck ut en stjärna om kakstjärnform finns. Skär degen från cirkeln i 4 lika delar, sedan 8 och slutligen 16 delar. Ta tag i två ändar och vrid dem två gånger motsols. Limma ihop ändarna med lite ägg och tryck ihop. Gör så med resten av ändarna till en stjärna med 8 blad. Låt jäsa i 30 minuter under duk.
  6. Förvärm ugnen på 175°C.
  7. Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla brödet. Garnera med pärlsocker.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

Kockens kommentar

Saffran i degen kan utelämnas eller bytas ut mot grovmald kardemumma och i stället för apelsinskal och vaniljsocker kan fyllningen bestå av mjukt smör socker och kanel. Se recept kanelkrans.

Alternativ

Kanelkrans

Vetelängd, kanellängd

Butterkaka

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Stjärnkrans med eller utan saffran