Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)

Foto: Kungsörnen Film: Enkla kanelbullar

Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 30

Fördeg:

 

Vetemjöl

420.0 

gram

eller

7.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

 

Huvuddeg:

 

Vetemjöl

300.0 

gram

eller

5.0 

dl

Sirap ljus

0.9 

dl

Smör rumsvarmt

150.0 

gram

Salt

0.5 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Smör rumsvarmt

200.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Kanel mald

2.0 

tsk

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Pärlsocker

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Om vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 388

Kcal / portion: 223

GBR (GI) / port: 4

Recept: 6683 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 18%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 57 gram)

Ingredienser

Visa:
Fördeg:

Vetemjöl 420.0 gram 22%

eller 7.0 dl %

Vatten 3.0 dl 0%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

 

Huvuddeg:

Vetemjöl 300.0 gram 16%

eller 5.0 dl %

Sirap ljus 0.9 dl 6%

Smör rumsvarmt 150.0 gram 16%

Salt 0.5 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning:

Smör rumsvarmt 200.0 gram 22%

Strösocker 2.0 dl 11%

Kanel mald 2.0 tsk 0%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Pärlsocker 1.0 dl 5%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Tillagning

Se Martin Johansson sno (snurra) en kanelbulledeg till en knut, klicka på "kanelbullar" under bilden ovan. I detta recept formas "snäckor". Läs mer > Så formas vetebullar.

  1. Rumstemperera smör. Smält smör kan användas men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
  2. Fördeg: Smula jäst i en bunke. Lös upp med finger­varmt vatten. Arbeta samman, i maskin 7 minuter. Låt vila under duk i 40 minuter.
  3. Huvuddeg: Blanda fördeg med mjöl, smör, sirap och salt till en jämn deg. Knåda degen på bakbord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas rivs deg), eller i maskin först långsamt i 2 minuter sedan lite snabbaren i 7 minuter. Låt vila övertäckt i 10 min.
  4. Fyllning: Blanda ingredienserna.
  5. Kavla: Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen tunt (3-5 mm) till en stor rektangel, lite längre än bred. Smeta på ett jämnt lager fyllning. Rulla försiktigt ihop degen från långsidan till en tjock korv. Skär i skivor 2,5-3 cm tjocka. Vänd upp bitarna på plåt med bakplåts­papper. Täck med duk och låt jäsa i 40 minuter.
  6. Förvärm ugnen på 220°C (varmluft 200°C).
  7. Garnering: Vispa upp ägg och lite vatten med en gaffel i en kopp. Med lite tillsatt salt undviks trådig äggvita. Pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
  8. Grädda mitt i ugnen tills gyllenbruna i 7-9 min. Låt bullarna svalna, helst på galler under bakduk. Bullarna kan frysas i tre månader.

Kockens kommentar

Tips äppelsnäckor: Blanda 2 matskedar äppelmos i fyllningen.

Fördeg, även kallat indirekt degföring, är ett sätt att förbättra bröds smak. När man övergick att baka surdegsbröd till bröd med bagerijäst på 1800-talet förlorades en del av brödets smak. Då införde man fördeg som ett sätt att kompensera detta. Läs mer > Om fördegar, raskdeg.

Alternativ

Kanelbulle knutad

Kardemummabullar

Kanelbullar med mandelmassa

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)