Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 388

Kcal / portion: 223

GBR (GI) / port: 4
Recept: 6683 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 18%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fördeg:
Vetemjöl 420.0 gram 22%
eller 7.0 dl %
Vatten 3.0 dl 0%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Huvuddeg:
Vetemjöl 300.0 gram 16%
eller 5.0 dl %
Sirap ljus 0.9 dl 6%
Smör rumsvarmt 150.0 gram 16%
Salt 0.5 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Fyllning:
Smör rumsvarmt 200.0 gram 22%
Strösocker 2.0 dl 11%
Kanel mald 2.0 tsk 0%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Pärlsocker 1.0 dl 5%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Kock: Kungsörnen
Tillagning
Se Martin Johansson sno (snurra) en kanelbulledeg till en knut, klicka på "kanelbullar" under bilden ovan. I detta recept formas "snäckor". Läs mer > Så formas vetebullar.
- Rumstemperera smör. Smält smör kan användas men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd.
- Fördeg: Smula jäst i en bunke. Lös upp med fingervarmt vatten. Arbeta samman, i maskin 7 minuter. Låt vila under duk i 40 minuter.
- Huvuddeg: Blanda fördeg med mjöl, smör, sirap och salt till en jämn deg. Knåda degen på bakbord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas rivs deg), eller i maskin först långsamt i 2 minuter sedan lite snabbaren i 7 minuter. Låt vila övertäckt i 10 min.
- Fyllning: Blanda ingredienserna.
- Kavla: Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen tunt (3-5 mm) till en stor rektangel, lite längre än bred. Smeta på ett jämnt lager fyllning. Rulla försiktigt ihop degen från långsidan till en tjock korv. Skär i skivor 2,5-3 cm tjocka. Vänd upp bitarna på plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa i 40 minuter.
- Förvärm ugnen på 220°C (varmluft 200°C).
- Garnering: Vispa upp ägg och lite vatten med en gaffel i en kopp. Med lite tillsatt salt undviks trådig äggvita. Pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen tills gyllenbruna i 7-9 min. Låt bullarna svalna, helst på galler under bakduk. Bullarna kan frysas i tre månader.
Kockens kommentar
Tips äppelsnäckor: Blanda 2 matskedar äppelmos i fyllningen.Fördeg, även kallat indirekt degföring, är ett sätt att förbättra bröds smak. När man övergick att baka surdegsbröd till bröd med bagerijäst på 1800-talet förlorades en del av brödets smak. Då införde man fördeg som ett sätt att kompensera detta. Läs mer > Om fördegar, raskdeg.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan