Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 40

Jäst färsk

100.0 

gram

Smör mjukt

200.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Baksirap

2.0 

dl

el. strösocker

2.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Salt

1.0 

tsk

Vetemjöl Special

2.0 

liter

Mjöl till utbakning

 

 

Muffinsformar (papper)

40.0 

styck

 

Fyllning:

 

Smör rumsvarmt

150.0 

gram

Kanel

3.0 

msk

Strösocker

1.0 

dl

Mandelmassa färdig

125.0 

gram

 

Garnering:

 

Ägg

2.0 

styck

Pärlsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Om vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 341

Kcal / portion: 234

GBR (GI) / port: 9

Recept: 9358 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 14%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 69 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 100.0 gram 1%

Smör mjukt 200.0 gram 16%

Mjölk 5.0 dl 3%

Baksirap 2.0 dl 10%

el. strösocker 2.0 dl 0%

Ägg 2.0 styck 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Vetemjöl Special 2.0 liter 45%

Mjöl till utbakning 0%

Muffinsformar (papper) 40.0 styck Äts ej

 

Fyllning:

Smör rumsvarmt 150.0 gram 12%

Kanel 3.0 msk 0%

Strösocker 1.0 dl 4%

Mandelmassa färdig 125.0 gram 6%

 

Garnering:

Ägg 2.0 styck 1%

Pärlsocker 0%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd. Mandelmassa är lättare att riva om den är kall.
  2. Deg: Smula ner jäst i en bunke. Lös upp med fingervarm mjölk. Tillsätt sirap eller socker, ägg och smör. Tillsätt mjöl med salt, lite i taget och arbeta samman till en lös deg, hellre lätt kladdig än torr.
  3. Knåda degen väl på mjölat bakbord (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk minst 30 minuter. 
  4. Kavla ut degen tunt (2-3 mm) till rektangulär platta.
  5. Fyllning: Bred på mjukt smör. Strö över socker och kanel. Riv över mandelmassa.
  6. Forma: Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 2 cm breda bitar. Lägg i pappersformar på plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  7. Förvärm ugnen på 250°C.
  8. Garnering: Vispa upp ägg. Pensla bullarna med detta. Strö över pärlsocker.
  9. Grädda i 7-8 minuter tills gyllenbruna. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  10. Bullarna kan frysas i tre månader. Tinas helst långsamt och kan värmas upp i ugn, men bäst är de nybakade.

Kockens kommentar

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel snäcka av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.

Alternativ

Kanelbullar grundrecept

Kardemummabullar

Kanelbullar med fördeg

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)