Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 341

Kcal / portion: 234

GBR (GI) / port: 9
Recept: 9358 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 14%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 100.0 gram 1%
Smör mjukt 200.0 gram 16%
Mjölk 5.0 dl 3%
Baksirap 2.0 dl 10%
el. strösocker 2.0 dl 0%
Ägg 2.0 styck 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Vetemjöl Special 2.0 liter 45%
Muffinsformar (papper) 40.0 styck Äts ej
Fyllning:
Smör rumsvarmt 150.0 gram 12%
Kanel 3.0 msk 0%
Strösocker 1.0 dl 4%
Mandelmassa färdig 125.0 gram 6%
Garnering:
Ägg 2.0 styck 1%
Pärlsocker 0%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd. Mandelmassa är lättare att riva om den är kall.
- Deg: Smula ner jäst i en bunke. Lös upp med fingervarm mjölk. Tillsätt sirap eller socker, ägg och smör. Tillsätt mjöl med salt, lite i taget och arbeta samman till en lös deg, hellre lätt kladdig än torr.
- Knåda degen väl på mjölat bakbord (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk minst 30 minuter.
- Kavla ut degen tunt (2-3 mm) till rektangulär platta.
- Fyllning: Bred på mjukt smör. Strö över socker och kanel. Riv över mandelmassa.
- Forma: Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 2 cm breda bitar. Lägg i pappersformar på plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250°C.
- Garnering: Vispa upp ägg. Pensla bullarna med detta. Strö över pärlsocker.
- Grädda i 7-8 minuter tills gyllenbruna. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
- Bullarna kan frysas i tre månader. Tinas helst långsamt och kan värmas upp i ugn, men bäst är de nybakade.
Kockens kommentar
Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel snäcka av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan