Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form

Foto: Arla. Film butterkaka

Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form

Lägg till ingredienser

Antal (med 8+ bullar): 1

Vetemjöl

400.0 

gram

eller

6.5 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Smör rumsvarmt

75.0 

gram

Saffran 0,5 gram

1.0 

förp.

Salt

1.5 

krm

Hög springform (24+ cm)

 

 

 

Fyllning:

 

Smör rumsvarmt

25.0 

gram

Mandelmassa färdig

100.0 

gram

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Om vetelängd, kransar >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 322

Kcal / portion: 2846

GBR (GI) / port: 119

Recept: 2846 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 14%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 885 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 400.0 gram 49%

eller 6.5 dl %

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Mjölk 2.5 dl 5%

Smör rumsvarmt 75.0 gram 19%

Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%

Salt 1.5 krm 0%

Hög springform (24+ cm) Äts ej

 

Fyllning:

Smör rumsvarmt 25.0 gram 6%

Mandelmassa färdig 100.0 gram 16%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 2%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Om vetelängd, kransar > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning

Bullarna bakas som andra vetebullar, till exempel kanelbullar. I detta recept med fyllning av mandel­massa. Bakas traditionellt i rund form så att de bildar en bulltårta. Kan också bakas i sockerkaksform till en ring (bild ovan t.v.), eller i ugnsform med hög kant.

  1. Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt.
  2. Deg: Smula jäst i en bunke. Värm mjölk (och smör om det är kallt) tills fingervarmt. Tillsätt detta och rör om så att jästen löses upp. Blanda helst salt med mjöl och tillsätt mjölet i omgångar samt smör.
  3. Knåda degen elastisk, 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand (läs mer > Så knådas, rivs deg). Pudra över lite mjöl och täck med duk. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  4. Forma: Kavla ut degen till en rektangulär platta ½-1 tjock. Bred ut mjukt smör på degen och riv mandelmassa över (kall massa rivs lättare). Rulla ihop degen tajt från långsidan. Skär rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna tätt i smord form, så många som får plats. Låt jäsa i 20-30 minuter.
  5. Förvärm ugnen på 200°C.
  6. Grädda: Pensla brödet med uppvispad ägg. Grädda i nedre delen av ugnen till fin färg, 25-30 minuter.

Kockens kommentar

Butterkaka är en variant av vetekrans bestående av 8 eller fler bullar som får jäsa samman och gräddas i en form varvid de bildar ett slags brytbröd. Smaksätts ofta med saffran och garneras som andra bullar med pärlsocker, sockerglasyr, eller vaniljkräm. Namnet från tyskans "butterkucken" (smörkaka), men där kan det vara lite vad som helst som är smörrikt. Läs mer > Om vetelängder, kransar.

Alternativ

Vetelängd, vetekrans

Vetebullar, kanelbulle

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form