Karlsbaderbullar, karlsbaderknyten

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu. Film: Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar, karlsbaderknyten

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 30

Mjölk

2.5 

dl

Smör rumsvarmt

250.0 

gram

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Ägg

4.0 

styck

Sirap vit

1.2 

dl

Salt

1.0 

tsk

Vetemjöl

16.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

 

Fyllning:

 

Smör rumsvarmt

125.0 

gram

Vaniljsocker

1.0 

msk

 

Pensling:

 

Ägg

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om karlsbaderbröd >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 364

Kcal / portion: 243

GBR (GI) / port: 10

Recept: 7286 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 18%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 67 gram)

Ingredienser

Visa:

Mjölk 2.5 dl 2%

Smör rumsvarmt 250.0 gram 25%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Ägg 4.0 styck 3%

Sirap vit 1.2 dl 8%

Salt 1.0 tsk 0%

Vetemjöl 16.0 dl 46%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Fyllning:

Smör rumsvarmt 125.0 gram 12%

Vaniljsocker 1.0 msk 1%

 

Pensling:

Ägg 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om karlsbaderbröd > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Tillagning (45 min + 2 tim )

Se film, klicka på "Karlsbaderbullar" under bilden ovan. I filmen bakas bullarna modell kanelbullar fylld med pistagekräm. Nedan klassiska enkla smörfyllda bullar.

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Deg; Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (37°C).
  3. Smula jäst i en bunke. Häll på mjölksmöret och rör ut jästen. Tillsätt sirap, socker, salt och ägg. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner eller blanda detta lite i taget i degspadet. Arbeta ihop ordentligt till en smidig deg (i maskin 3 minuter långsamt plus 7 minuter snabbt). Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  4. Forma: Kavla ut degen till en stor rektangel, ½-1 centimeter tjock och 30 centimeter bred. Bred på rumsvarmt smör och sikta eller strö vaniljsocker över. Vik över långsidan till dubbel deg. Skär 1½ centimeter tjocka remsor. Rulla dem lätt. Snurra ihop till ringar, alternativt sätt ihop ändarna, tvinna (skruva) tamparna och vrid ihop till en bulle som på bilden ovan. Kan också formas till bullar eller till fyrkantiga kuvert som i filmen. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk i 1½-2 timmar.
  5. Förvärm ugnen på 210°C.
  6. Garnera: Pensla bullarna med uppvispat ägg så blir bullarna blanka (ej nödvändigt).
  7. Grädda mitt i ugn  i cirka 10 minuter. Låt dem kallna på galler under en bakduk. Kan frysas i tre månader.

Kockens kommentar

Karlspaderdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) med tillsats av jäst. Av degen bakas bullar, knyten (detta recept), längder, kransar och gifflar. Degen används också till mandelkubbar (se dito recept).

Karlsbaderbröd är vetebröd namngivet efter orten Karlsbad, en kurort i nordvästra Tjeckien. Kurortens vatten gav vetebrödet gulaktig färg. Läs mer > Om Karlsbaderbröd.

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en kringla utan fyllning. Läs mer > Så formas vetebullar.

Alternativ

Kanelbullar

Vaniljbullar

Mandelkubbar

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Karlsbaderbullar, karlsbaderknyten