Vaniljbullar, enkla falska wienerbröd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu, Film: Enkelknut

Vaniljbullar, enkla falska wienerbröd

Lägg till ingredienser

Antal stora bullar: 24

Smör

150.0 

gram

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Mjölk

2.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Vetemjöl

12.0 

dl

 

Vaniljkrämsfyllning:

 

Standardmjölk (röd)

3.0 

dl

Vaniljstång

1.0 

styck

el. vaniljsocker

1.0 

msk

Strösocker

3.0 

msk

Maizena ljus

1.5 

msk

Äggula

4.0 

styck

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Florsocker

2.0 

dl

Vatten

1.0 

msk

Sötmandel hackad

 

 

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 244

GBR (GI) / port: 8

Recept: 5862 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 9%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 82 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 150.0 gram 19%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Mjölk 2.0 dl 2%

Vatten 1.0 dl 0%

Strösocker 2.0 dl 13%

Ägg 2.0 styck 2%

Vetemjöl 12.0 dl 43%

 

Vaniljkrämsfyllning:

Standardmjölk (röd) 3.0 dl 3%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

el. vaniljsocker 1.0 msk Äts ej

Strösocker 3.0 msk 3%

Maizena ljus 1.5 msk 1%

Äggula 4.0 styck 3%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Florsocker 2.0 dl 8%

Vatten 1.0 msk 0%

Sötmandel hackad 0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Vaniljkräm: Häll mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Koka upp. Akta så att det inte kokar över. Låt svalna tills fingervarmt. Ta bort stångbitarna.
  2. Vispa ner socker, majsstärkelse och äggulor. Sjud på lägsta värme under vispning till en tjock kräm. Ta av från värmen och ställ kastrullen i kallt vatten för att avstanna kokningen.
  3. Deg: Blanda alla ingredienser väl i en bunke eller degblandare tills degen släpper från kanten. Hellre lätt kladdig deg än torr. Spar lite av mjölet till utbakning och tillsätt mjukt smör mot slutet. Kall jäst kan smulas ner i bunken, men löses den först i lite ljummen eller fingervarmt vatten går jäsningen snabbare.
  4. Knåda: Knåda ("riv") degen väl på mjölat bord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). 5-10 minuter i maskin.
  5. Forma dubbelknut: Dela in degen i dubbla antalet bullar. Rulla två bitar till smala korvar. Lägg den tillsammans och ta tag i ändarna med båda händerna. Vira till en knut genom att med den ena handen snurra runt andra handens tumme, pekfinger och långfinger några varv. Avsluta med att lägga strängarna över bullen och sedan stoppa in den under. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper (12/plåt). Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter.

    Kommentar: Knuten snurras på samma sätt som en enkelknut (se film, klicka på "enkelknut" under bilden ovan. De båda strängarna kan också tvinnas till en spiral innan de lindas.
  6. Förvärm ugnen på 200°C.
  7. Fyllning: Vispa upp ägg med en gaffel. Trycken en grop i mitten med tummen och fyll den med vaniljkräm. Pensla bullarna med ägg och strö över hackad mandel.
  8. Grädda nederst i ugnen i cirka 15 minuter till fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
  9. Garnera: Blanda florsocker med vatten till en glasyr och ringla över när bullarna har kallnat.

Kockens kommentar

Vaniljbullar efterliknar wienerbröd och kallas därför också för falska wienerbröd eller enkla wienerbröd för att de är betydligt enklare att baka än wienerbröd. De saknar dock wienerbrödets frasighet. Brödet bakas på ren vetebrödsdeg utan klassisk bullfyllning av smör, socker och kanel. I stället fylls bullarna ovanpå med vaniljkräm. Används klassisk kanelbulledeg med fyllning blir det fortfarande en vaniljbulle men inte ett falskt wienerbröd. Det finns olika tolkningar av falska wienerbröd.

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Dubbelknut av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.

Alternativ

Kanelbullar

Karlsbaderbullar

Wienerbröd, spandauer

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Vaniljbullar, enkla falska wienerbröd