Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 304

Kcal / portion: 133

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4001 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 12%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör 150.0 gram 27%
Gammaldags lantmjölk 5.0 dl 9%
el. mjölk 0%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Vetemjöl 10.0 dl 53%
Strösocker 1.0 dl 10%
Kardemumma krossad 1.5 tsk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Tillval:
Saffran 0%
Garnering:
Mjölk 0%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "gotlandsknut" under bilden ovan.
- Rumstemperera smör. Smält smör kan användas, men kräver lite mer mjöl och ger lite torrare bröd. Mandelmassa är lättare att riva om den är kall.
- Deg: Smula ner jäst i en bunke. Lös upp med fingervarm mjölk. Tillsätt socker och kardemumma. Tillsätt mjöl och salt lite i taget och arbeta samman.
- Knåda degen väl på mjölat bakbord (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk minst 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Forma: Dela degen i antal bullar. Rulla ut degen till långsmala korvar, cirka 1,5 centimeter tjocka. Gör en gotlandsknut. Gör en ögla till höger om mitten. Stoppa in den kortare änden. Lyft upp, lägg en ring av den långa änden ovanpå degen och stick in kortändan under bullen (se filmen). Lägg knutorna på bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i en halvtimme.
- Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter till fin gyllenbrun färg.
- Servera: Doppa de varma bullarna hastigt i en skål med mjölk så blir de blanka och fina.
Kockens kommentar
Gotlandsknuten, eller Gotlandsbullen, är en äldre form av vetebröd som endast bakats på Gotland. Det speciella med bullen är själva knuten, som skiljer sig lite beroende på vem som bakar den.
Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en knut utan fyllning. Läs mer > Så formas vetebullar.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Gotlandsknuten, gotlandsbullen
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan