Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 131

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3938 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör rumsvarmt 150.0 gram 28%
Mjölk 5.0 dl 8%
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Vetemjöl 10.0 dl 54%
Strösocker 1.0 dl 10%
Salt 1.0 tsk 0%
Smaksättningsalternativ:
Kanel 0%
Saffran 0%
Garnering:
Ägg 0%
Mjölk 0%
Pärlsocker 0%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Om brödkringlor > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "godismonstret" under bilden ovan.
- Låt smöret bli rumsvarmt. Smält smör kan användas, men ger lite torrare bullar.
- Blanda alla ingredienser väl i en bunke eller degblandare tills degen släpper från kanten. Hellre lätt kladdig deg än torr. Spar lite av mjölet till utbakning och tillsätt mjukt smör mot slutet. Kall jäst kan smulas ner i bunken, men löses den först i lite ljummen eller fingervarmt vatten går jäsningen snabbare.
- Knåda: Knåda ("riv") degen väl på mjölat bord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). 5-10 minuter i maskin. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa till dubbel storlek i minst 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Forma: Dela degen i antal bullar. Rulla ut degen till långsmala korvar, 1-1½ centimeter tjocka.
-Forma knut (bild 1): Ta tag i ändarna så att en ring bildas på bordet. Lägg ändarna över ringen så att två öglor bildas. För öglorna samman mot varandra och stoppa in ändarna i hålen på båda sidor. Vänd paketet på andra sidan. Se filmen.
-Forma kringla (bild 2): Ta tag i ändarna och forma en 8:a. Stoppa in ändarna i hålen underifrån och så att ändarna sticker ut. Alternativt gör en bagarkringla genom att forma ett hjärta med två inåtgående korslagda armar.
-Forma kringla (bild 3): Gör en 8:a som ovan och lägg in ändarna i hålen underifrån. - Jäsa: Lägg bullarna på bakplåt med bakplåtspapper (12/plåt). Låt jäsa under duk i en halvtimme.
- Garnering: Bullarna kan penslas med uppvispad ägg och beströs med pärlsocker eller annat.
- Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter till fin gyllenbrun färg.
- Servera: Önskas blank yta penslas de heta bullarna med mjölk eller vatten.
Kockens kommentar
Vetedeg kan formas till knutar och kringlor på olika sätt. Här tre varianter. Se också recept > Så formas vetebullar till snäckor och knutar, liksom recept > Gotlandsknuten.Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Så bakas veteknutar och vetekringlor
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan