Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 364

Kcal / portion: 243

GBR (GI) / port: 10
Recept: 7286 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Mjölk 2.5 dl 2%
Smör rumsvarmt 250.0 gram 25%
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Ägg 4.0 styck 3%
Sirap vit 1.2 dl 8%
Salt 1.0 tsk 0%
Vetemjöl 16.0 dl 46%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Fyllning:
Smör rumsvarmt 125.0 gram 12%
Vaniljsocker 1.0 msk 1%
Pensling:
Ägg 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om karlsbaderbröd > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
Se film, klicka på "Karlsbaderbullar" under bilden ovan. I filmen bakas bullarna modell kanelbullar fylld med pistagekräm. Nedan klassiska enkla smörfyllda bullar.
- Låt smöret bli rumsvarmt.
- Deg; Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (37°C).
- Smula jäst i en bunke. Häll på mjölksmöret och rör ut jästen. Tillsätt sirap, socker, salt och ägg. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner eller blanda detta lite i taget i degspadet. Arbeta ihop ordentligt till en smidig deg (i maskin 3 minuter långsamt plus 7 minuter snabbt). Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Forma: Kavla ut degen till en stor rektangel, ½-1 centimeter tjock och 30 centimeter bred. Bred på rumsvarmt smör och sikta eller strö vaniljsocker över. Vik över långsidan till dubbel deg. Skär 1½ centimeter tjocka remsor. Rulla dem lätt. Snurra ihop till ringar, alternativt sätt ihop ändarna, tvinna (skruva) tamparna och vrid ihop till en bulle som på bilden ovan. Kan också formas till bullar eller till fyrkantiga kuvert som i filmen. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk i 1½-2 timmar.
- Förvärm ugnen på 210°C.
- Garnera: Pensla bullarna med uppvispat ägg så blir bullarna blanka (ej nödvändigt).
- Grädda mitt i ugn i cirka 10 minuter. Låt dem kallna på galler under en bakduk. Kan frysas i tre månader.
Kockens kommentar
Karlspaderdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) med tillsats av jäst. Av degen bakas bullar, knyten (detta recept), längder, kransar och gifflar. Degen används också till mandelkubbar (se dito recept).Karlsbaderbröd är vetebröd namngivet efter orten Karlsbad, en kurort i nordvästra Tjeckien. Kurortens vatten gav vetebrödet gulaktig färg. Läs mer > Om Karlsbaderbröd.
Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en kringla utan fyllning. Läs mer > Så formas vetebullar.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Karlsbaderbullar, karlsbaderknyten
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan