Gräddkola grundrecept

Foto: Matgeek ¤

Gräddkola grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 50

Vispgrädde

3.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Sirap ljus

1.5 

dl

Smör

50.0 

gram

Sockertermometer >

 

 

Smörpapper

 

 

Kastrull >

3.0 

liter

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vaniljsocker

 

 

Kakaopulver

 

 

Sötmandel hackad

 

 

Nötter och frön

 

 

Flingsalt

 

 

Apelsinskal

 

 

Kardemumma krossad

 

 

Ingefära mald

 

 

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 400

Kcal / portion: 65

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3264 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 19%

Kolhydrater: 56%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 16 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 3.0 dl 33%

Strösocker 3.0 dl 35%

Sirap ljus 1.5 dl 21%

Smör 50.0 gram 11%

Sockertermometer > Äts ej

Smörpapper Äts ej

Kastrull > 3.0 liter Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Vaniljsocker 0%

Kakaopulver 0%

Sötmandel hackad 0%

Nötter och frön 0%

Flingsalt 0%

Apelsinskal 0%

Kardemumma krossad 0%

Ingefära mald 0%

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Tillagning

  1. Gör inte flera satser samtidigt, utan en i taget. Välj en stekkastrull med tjock botten rymmande 3 liter eller mer så att smeten inte kokar över. Klä en form (15-20 cm = 50 st à 2x3 cm/st) med smörpapper. En plåt med smörpapper fungerar också, men då blir kolan plattare. Fetta in form eller plåt så ligger pappret still.
  2. Koka: Lägg ingredienserna i kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt utan lock på hög värme i cirka 15 minuter eller mer till koktemperatur 125°C (120-130°C), eller gör ett kulprov (se dito). Koka vidare tills rätt temperatur nåtts.

    Akta så att det inte kokar över, men rör helst inte om i grytan förrän uppkoket sjunkit ner och smeten börjat tjockna. Då rör man om så att smeten inte bränns i botten men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig, bli grynig. 
  3. Häll smeten i formen eller på plåten. Låt kallna i rumstemperatur en halvtimme eller mer. Skär eller klipp ut tärningar eller rektanglar.
  4. Förvaras svalt eller kallt, lämpligen i burk med smörpapper mellan lagren.  

 

Kockens kommentar

Smörkola är snudd på detsamma som gräddkola och tillagas på samma sätt. Smörkola innehåller dubbel mängd smör (100 g) och 1/3-del mindre grädde (2 dl). Se recept > Smörkola.

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.

 Knäck, kola och fudge

Koksmet

Normtal

 Mjuk ej seg typ fudge

110-120°C

115°C

 Mjuk-seg konsistens

120-130°C 

125°C

 Hård-seg i mitten

130-150°C 

140°C

 Hård, karamellfast

150-200°C

160°C

Källa: Kunskapskokboken 2020-06


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Smörkola

Svensk halvhård knäck

Apelsinkola

Apelsinkola med nötter

Chokladkola

Chokladkola med kanel

Fudge på svenskt vis

Klassisk fin fudge

Enkel fudge

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Gräddkola grundrecept