Kanderade brända mandlar

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kanderade brända mandlar

Lägg till ingredienser

Antal dl: 3

Sötmandelkärna

150.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Vatten

0.5 

dl

Kanel mald

1.0 

tsk

Sockertermometer >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om kandering >

 

 

Skala mandel, nötter >

 

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Karamellisering >

 

 

Om kandering >

 

 

Om praliner >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 495

Kcal / portion: 559

GBR (GI) / port: 24

Recept: 1678 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 23%

Kolhydrater: 61%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 113 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötmandelkärna 150.0 gram 54%

Strösocker 2.0 dl 45%

Vatten 0.5 dl Äts ej

Kanel mald 1.0 tsk 0%

Sockertermometer > Äts ej

 

Kockskolan:

Om kandering > Äts ej

Skala mandel, nötter > Äts ej

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

Om kandering > Äts ej

Om praliner > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Förbered: Skålla och skala mandel (läs mer > Skala mandel, nötter). Använd en tjockbottnad kastrull. Mandlarna bör ligga tätt och inte mer än i två lager när de kokas.
  2. Koka upp vatten och socker till 115-120°C, tills det börjar kristalliseras (blir lätt trögflytande).
  3. Tillsätt mandlar och kanel och låt sockret kristallisera (fästa) på nötterna under upprepad omrörning. Sänk gärna värmen något, annars kan sockret snabbt övergå i knäckform.
  4. Avbryt processen när massan är trögflytande och sockret fäst på mandlarna (allt socker är ljust brunt). Eller fortsätt att värma på lite till tills sockret börjar smälta igen och skiftar till en brunare färgnyans, men bara så länge att sockret fortfarande ligger kvar som klumpar runt mandlarna. Blir det för varmt smälter sockret ner och bildar knäck. Rör om regelbundet.
  5. Lägg mandlarna på en bricka. Skilj dem åt med två gafflar, medan de svalnar. Tänk på att de är mycket heta.

Kockens kommentar

Kanel kan utelämnas, men ger julsmak. Kandering av mandlar är en variant av knäck. Läs mer > Om knäck och kola.

Pralin: Enligt fransk definition är kanderade mandlar en pralin. Franska praliner tillagas lite annorlunda och är traditionellt rödfärgade (se recept > Pralin rouge). Läs mer > Om praliner.

Alternativ

Pralin rouge

Hård knäckbräck

Halvhård knäckbräck

Nougatine, knäckig nougat med nötter

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Kanderade brända mandlar