Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 486
 
    
                Kcal / portion: 2912
 
    
                GBR (GI) / port: 42
Recept: 2912 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 34%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vispgrädde 2.0 dl 25%
Strösocker 2.0 dl 26%
Cashewnötter torrostade 2.0 dl 22%
Hasselnötter 1.0 dl 11%
Valnötter 1.0 dl 9%
Smör 2.0 msk 7%
Smörpapper Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim )
- Dela nötter i stora bitar.
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock. Rör om då och då. Knäcken är klar vid temperatur 130°C. Gör kulprov.
- Koktid cirka 25 minuter i en vid kastrull eller cirka 35 minuter i en smalare kastrull.
- Rör ner nötter och smör i smeten.
- Häll ut smeten på plåt med oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med vass kniv. Förvara i kyl.
Kockens kommentar
Med lite kakaopulver i smeten får man chokladknäck. Denna knäck är halvhård (inte karamellfast) modell svensk standardknäck (se dito recept) tack vare att grädde ingår i smeten och att den kokas till 130
°C. Jämför med recept Hård knäckbräck. Läs mer > Om knäck och kola.
| Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) | 
| Fudge | 115°C | Lös, ej formbar | 
| Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula | 
| Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula | 
| Hård kola | 140°C | Hård-seg kula | 
| Knäck | 150°C | Stelnar direkt | 
| Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag | 
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Halvhård knäckbräck
- 
                
                    Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kanderade brända mandlarTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt visTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk halvhård standardknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Halvhård svensk chokladknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    GrännaknäckTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Halvhård knäckbräckTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Hård knäckbräckTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic English Hard Toffee (smörknäck)Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              