Halvhård knäckbräck

Foto: Arla ¤

Halvhård knäckbräck

Lägg till ingredienser

Satser (ugnsplåt): 1

Vispgrädde

2.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Cashewnötter torrostade

2.0 

dl

Hasselnötter

1.0 

dl

Valnötter

1.0 

dl

Smör

2.0 

msk

Smörpapper

 

 

Sockertermometer >

 

 

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 486

Kcal / portion: 2912

GBR (GI) / port: 42

Recept: 2912 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 34%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 599 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 2.0 dl 25%

Strösocker 2.0 dl 26%

Cashewnötter torrostade 2.0 dl 22%

Hasselnötter 1.0 dl 11%

Valnötter 1.0 dl 9%

Smör 2.0 msk 7%

Smörpapper Äts ej

Sockertermometer > Äts ej

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (1 tim )

  1. Dela nötter i stora bitar.
  2. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock. Rör om då och då. Knäcken är klar vid temperatur 130°C. Gör kulprov.
  3. Koktid cirka 25 minuter i en vid kastrull eller cirka 35 minuter i en smalare kastrull.
  4. Rör ner nötter och smör i smeten.
  5. Häll ut smeten på plåt med oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med vass kniv. Förvara i kyl.

Kockens kommentar

Med lite kakaopulver i smeten får man chokladknäck. Denna knäck är halvhård (inte karamellfast) modell svensk standardknäck (se dito recept) tack vare att grädde ingår i smeten och att den kokas till 130

°C. Jämför med recept Hård knäckbräck. Läs mer > Om knäck och kola.


 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

 

Alternativ

Hård knäckbräck

Svensk standardknäck

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Halvhård knäckbräck