Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 536
 
    
                Kcal / portion: 1404
 
    
                GBR (GI) / port: 25
Recept: 1404 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 33%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Sötmandelkärna 3.0 dl 73%
Strösocker 1.0 dl 27%
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
Om kandering > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Smält socker på medelvärme i en stekpanna (helst nonstickbehandlad). Tillsätt mandlar och/eller andra nötter.
- Rör om tills dess att sockret börjar få mörkbrun färg och kletar fast på mandlarna. Undvik att hårdbränna sockret, vilket ger lätt besk smak. 
- Häll upp på smörpapper. Sära gärna nötterna med sked eller gaffel från varandra. Varning för att de är brännheta! Låt svalna. Bryt i bitar eller finhacka om så önskas.
Kockens kommentar
Kanderade mandar och nötter kan användas som snacks (ljumma eller kalla), eller som ingrediens i eller på tårtor, kakor och till efterrätter. Man kan ge extra piff åt anrättningen genom att tillsätta någon krydda. Läs mer > Om knäck och kola.
| Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) | 
| Fudge | 115°C | Lös, ej formbar | 
| Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula | 
| Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula | 
| Hård kola | 140°C | Hård-seg kula | 
| Knäck | 150°C | Stelnar direkt | 
| Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag | 
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Hård knäckbräck
- 
                
                    Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kanderade brända mandlarTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt visTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk halvhård standardknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Halvhård svensk chokladknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    GrännaknäckTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Halvhård knäckbräckTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Hård knäckbräckTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic English Hard Toffee (smörknäck)Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              