Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Äpple utan skal

4.0 

styck

Mandelmassa färdig

100.0 

gram

Träspett

4.0 

styck

 

Glasyr:

 

Strösocker

3.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Ättikssprit 12%

1.0 

tsk

Sockertermometer >

 

 

 

Alternativ:

 

Glykossirap

1.0 

msk

Sirap vit

 

 

 

Kockskolan:

 

Karamellisering >

 

 

Om kandering >

 

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Knäckprov >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 219

Kcal / portion: 464

GBR (GI) / port: 19

Recept: 1857 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 3%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 212 gram)

Ingredienser

Visa:

Äpple utan skal 4.0 styck 14%

Mandelmassa färdig 100.0 gram 25%

Träspett 4.0 styck %

 

Glasyr:

Strösocker 3.0 dl 62%

Vatten 1.0 dl 0%

Ättikssprit 12% 1.0 tsk 0%

Sockertermometer > Äts ej

 

Alternativ:

Glykossirap 1.0 msk Äts ej

Sirap vit 0%

 

Kockskolan:

Karamellisering > Äts ej

Om kandering > Äts ej

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Knäckprov > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Knäckglasyr: Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull. Koka upp och låt sockerlagen koka ordentligt i cirka 15 minuter. Rör om regelbundet med träslev. Knäcken är klar vid 140°C+. Saknas sockertermometer görs knäckprov (se dito). Avbryt om smeten får lätt brun färg. Varning för het glasyr.
  2. Gnid äpplet blankt med en handduk. Kärna ur äpplen med en urkärnare (=rakt hål genom äpplet) och fyll hålet med mandelmassa (ej nödvändigt).
  3. Stick in en träpinne snett i äpplet genom fruktköttet. Olja in ett fat med matolja.
  4. Snurra äpplena i glasyren, hjälp till med sked. Ställ över på det inoljade fatet.

Kockens kommentar

Ättikssprit tillsätts för att få glansig yta, så att sockret inte skall kristalliseras när smeten kallnar. Alternativt kan man tillsätta lite glukos som har samma effekt, eller byta ut en del av sockret med sirap som innehåller glukos.

Kandering innebär att förse frukt, konfektyr, nötter, blomblad och annat med ett ytlager av socker (läs mer > Om kandering). Kandering är en form av knäck (läs mer > Om knäck och kola.). I Fattigsverige var ett sparat höstäpple en populär julklapp till barnen, dock inte kanderat. Endast herrefolket hade råd med lyxvaran socker. Andra julklassiker, se recept nedan.

Knäckprov: Doppa slevskaftet i lagen och sedan i iskallt vatten. Blir glasyren hård och skör som glas = färdig.

Alternativ

Kanderade mandlar

Knäck

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning