Svensk halvhård standardknäck

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svensk halvhård standardknäck

Lägg till ingredienser

Antal: 50

Vispgrädde

2.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Sirap ljus

2.0 

dl

el. glukossirap

 

 

Sockertermometer >

 

 

Knäckformar

 

 

 

Tillval:

 

Sirap mörk

 

 

Smör

 

 

Sötmandelkärna

 

 

Flingsalt

 

 

Vaniljsocker

 

 

Kakaopulver

 

 

 

Kockskolan:

 

Så skållas mandel >

 

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Karamellisering >

 

 

Kulprov >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 367

Kcal / portion: 48

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2386 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 12%

Kolhydrater: 64%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 13 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 2.0 dl 30%

Strösocker 2.0 dl 32%

Sirap ljus 2.0 dl 38%

el. glukossirap 0%

Sockertermometer > Äts ej

Knäckformar Äts ej

 

Tillval:

Sirap mörk 0%

Smör 0%

Sötmandelkärna 0%

Flingsalt 0%

Vaniljsocker 0%

Kakaopulver 0%

 

Kockskolan:

Så skållas mandel > Äts ej

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Ställ ut knäckformarna på en smörad plåt så står de still (underlättar fyllning).
  2. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull med tjock botten (helst med hällkant). Lite smör kan också ingå vilket gör knäck lite mjukare. Glukossirap gör knäcken mindre grynig.
  3. Smaksättare: Flingsalt ger lite sting i sötman. Vanilj är en vanlig smaksättare, liksom skållad (skalfri) hackad mandel (tillsätts i smeten mot slutet av kokningen). Chokladälskaren kan tillsätta lite kakaopulver i smeten.
  4. Koka: Ställ på plattan och låt koka upp. Låt sedan koka på jämn medelvärme utan lock, men så mycket att det bubbelkokar. Rör om någon gång, men inte för ofta för då blir knäcken grynig.
  5. Koktid: Smeten kokas till 125°C. Det tar 25-35 minuter beroende på kastrullens bredd. Då är smeten lätt seg och ljusbrun. Alternativt gör ett kulprov (se via länk i ingredienslistan).
  6. Fyll formarna genast med knäcksmet. Man kan använda två teskedar doppade i hett vatten vilket är ganska tidsödande. Har kastrullen hällkant kan smeten fyllas direkt. Alternativt använd en kanna eller litermått, helst uppvärmd. Värm på om smeten blir för trögflytande.
  7. Förvaring: Låt knäcken kallna innan de staplas i burkar med lock. Lägg smörgås- eller bakplåts­papper mellan lager så att de inte klibbar ihop. Mjuk knäck förvaras bäst i kylskåp. Knäck har mycket lång hållbarhet, men med tiden och i värme brukar sockret kristallisera sig (bli grynig). 

Smeten kan alternativt hällas ut på plåt med smörpapper varvid man får en halvhård knäckbräck. Se recept > Halvhård knäckbräck.

Kockens kommentar

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Svensk standardknäck är en bastard, ett mellanting av knäck och kola, en mjuk knäck eller en hård kola om man så vill. Detta på grund av att grädde ingår och att knäcken inte kokas till så hög värme. Läs mer > Om knäck och kola.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.

För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Knäck i mikro: Öka mängd socker med 1 dl och minska sirap med 1 dl. Tillsätt 1 tsk 12%-ig ättikssprit. Häll i stor plast- eller glasform (> 2L). Koka på högta effekt (max 800W) i 5 minuter. Rör om. Koka på låg effekt i 20 minuter. Gör kulprov. Koka mer vid behov.

Knäckalternativ

Halvhård knäckbräck

Nougatine, fransk hård nötknäck

Hård chokladknäck

Classic English hard toffee

Grännaknäck

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Svensk halvhård standardknäck