Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 559

Kcal / portion: 3067

GBR (GI) / port: 98
Recept: 3067 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 39%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör 3.0 dl 63%
Strösocker 3.0 dl 37%
Salt 1.0 krm 0%
Vaniljsocker 0.5 tsk 0%
Alternativ:
Sirap mörk 0%
Råsocker 0%
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Project" under bilden.
- Lägg ut aluminiumfolie på en ugnsplåt.
- Smält smör i kastrull. Tillsätt socker, vanilj och salt. Koka upp och rör om hela tiden tills klart.
- Efter ett par minuter tjocknar smeten, blir krämig och krämgul. Efter ytterligare en stund börjar den mörkna. Fortsätt röra.
- När smeten fått ljusbrun-brun färg och lätt seg konsistens hälls den upp på plåten. Låt stena. Bryt sönder i bitar.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Klassisk toffee är hård smörknäck som i detta recept. Ursprungligen av melassirap (svart sirap). Läs mer > Om knäck och kola.
Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Classic English Hard Toffee (smörknäck)
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan