Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 559
 
    
                Kcal / portion: 3067
 
    
                GBR (GI) / port: 98
Recept: 3067 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 39%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör 3.0 dl 63%
Strösocker 3.0 dl 37%
Salt 1.0 krm 0%
Vaniljsocker 0.5 tsk 0%
Alternativ:
Sirap mörk 0%
Råsocker 0%
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Project" under bilden.
- Lägg ut aluminiumfolie på en ugnsplåt.
- Smält smör i kastrull. Tillsätt socker, vanilj och salt. Koka upp och rör om hela tiden tills klart.
- Efter ett par minuter tjocknar smeten, blir krämig och krämgul. Efter ytterligare en stund börjar den mörkna. Fortsätt röra.
- När smeten fått ljusbrun-brun färg och lätt seg konsistens hälls den upp på plåten. Låt stena. Bryt sönder i bitar.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Klassisk toffee är hård smörknäck som i detta recept. Ursprungligen av melassirap (svart sirap). Läs mer > Om knäck och kola.
Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
| Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) | 
| Fudge | 115°C | Lös, ej formbar | 
| Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula | 
| Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula | 
| Hård kola | 140°C | Hård-seg kula | 
| Knäck | 150°C | Stelnar direkt | 
| Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag | 
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Classic English Hard Toffee (smörknäck)
- 
                
                    Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kanderade brända mandlarTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt visTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk halvhård standardknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Halvhård svensk chokladknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    GrännaknäckTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Halvhård knäckbräckTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Hård knäckbräckTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic English Hard Toffee (smörknäck)Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              