Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 367

Kcal / portion: 48

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2386 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 12%
Kolhydrater: 64%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 2.0 dl 30%
Strösocker 2.0 dl 32%
Sirap ljus 2.0 dl 38%
Sockertermometer > Äts ej
Knäckformar Äts ej
Tillval:
Sirap mörk 0%
Smör 0%
Flingsalt 0%
Vaniljsocker 0%
Kakaopulver 0%
Kockskolan:
Så skållas mandel > Äts ej
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Ställ ut knäckformarna på en smörad plåt så står de still (underlättar fyllning).
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull med tjock botten (helst med hällkant). Lite smör kan också ingå vilket gör knäck lite mjukare. Glukossirap gör knäcken mindre grynig.
- Smaksättare: Flingsalt ger lite sting i sötman. Vanilj är en vanlig smaksättare, liksom skållad (skalfri) hackad mandel (tillsätts i smeten mot slutet av kokningen). Chokladälskaren kan tillsätta lite kakaopulver i smeten.
- Koka: Ställ på plattan och låt koka upp. Låt sedan koka på jämn medelvärme utan lock, men så mycket att det bubbelkokar. Rör om någon gång, men inte för ofta för då blir knäcken grynig.
- Koktid: Smeten kokas till 125°C. Det tar 25-35 minuter beroende på kastrullens bredd. Då är smeten lätt seg och ljusbrun. Alternativt gör ett kulprov (se via länk i ingredienslistan).
- Fyll formarna genast med knäcksmet. Man kan använda två teskedar doppade i hett vatten vilket är ganska tidsödande. Har kastrullen hällkant kan smeten fyllas direkt. Alternativt använd en kanna eller litermått, helst uppvärmd. Värm på om smeten blir för trögflytande.
- Förvaring: Låt knäcken kallna innan de staplas i burkar med lock. Lägg smörgås- eller bakplåtspapper mellan lager så att de inte klibbar ihop. Mjuk knäck förvaras bäst i kylskåp. Knäck har mycket lång hållbarhet, men med tiden och i värme brukar sockret kristallisera sig (bli grynig).
Smeten kan alternativt hällas ut på plåt med smörpapper varvid man får en halvhård knäckbräck. Se recept > Halvhård knäckbräck.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Svensk standardknäck är en bastard, ett mellanting av knäck och kola, en mjuk knäck eller en hård kola om man så vill. Detta på grund av att grädde ingår och att knäcken inte kokas till så hög värme. Läs mer > Om knäck och kola.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Knäck i mikro: Öka mängd socker med 1 dl och minska sirap med 1 dl. Tillsätt 1 tsk 12%-ig ättikssprit. Häll i stor plast- eller glasform (> 2L). Koka på högta effekt (max 800W) i 5 minuter. Rör om. Koka på låg effekt i 20 minuter. Gör kulprov. Koka mer vid behov.
Knäckalternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Svensk halvhård standardknäck
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan