Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 372

Kcal / portion: 4275

GBR (GI) / port: 154
Recept: 4275 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 14%
Kolhydrater: 60%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grädde 3.0 dl 25%
Sirap ljus 4.0 dl 42%
Strösocker 2.5 dl 22%
Smör 50.0 gram 9%
Kakaopulver 3.0 msk 2%
Havssalt 1.5 msk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Lägg bakplåtspapper i botten på en form (15x20 cm) eller på en ugnsplåt. Lite matfett i botten så ligger pappret still.
- Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka till 140°C eller mer.
- Häll knäcksmeten i form eller på plåten. Låt den stelna.
- Krossa knäcken med något du inte är rädd om, en hammare eller dyl. Ät försiktigt.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ knäck
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Hård chokladknäckbräck med havssalt
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan