Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 393

Kcal / portion: 57

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2853 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 17%
Kolhydrater: 58%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vispgrädde 2.0 dl 25%
Strösocker 2.0 dl 27%
Sirap ljus 2.0 dl 32%
Kakaopulver 2.0 msk 2%
Sötmandel hackad 0.8 dl 8%
Smör 2.0 msk 7%
Knäckformar Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim )
- Rosta mandel i torr stekpanna till den fått lite färg. Ställ ut formarna på en smörad ugnsplåt så står de still.
- Koka: Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då. Smeten är klar vid temperatur 122°C. Gör kulprov. Koktid 20-35 minuter.
- Tillsätt smör och mandel. Rör om till smöret löst upp i smeten. Låt svalna något.
- Häll upp i formar. Använd en kanna eller ett litermått. Värm på om smeten blir för trögflytande.
Smeten kan alternativt hällas ut på plåt med smörpapper varvid man får en halvhård knäckbräck. Se recept > Halvhård knäckbräck.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Svensk standardknäck
är en bastard, ett mellanting av knäck och kola, en mjuk knäck eller en hård kola om man så vill. Detta på grund av att grädde ingår och att knäcken inte kokas till så hög värme. Läs mer > Om knäck och kola.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ knäck
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Halvhård svensk chokladknäck
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan