Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 514

Kcal / portion: 4152

GBR (GI) / port: 198
Recept: 4152 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 21%
Kolhydrater: 73%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Strösocker 5.0 dl 46%
Vatten 1.5 dl 0%
Glykossirap 0.7 dl 9%
Smör 50.0 gram 9%
Mandelspån 250.0 gram 37%
Silikonduk, matta > Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
Vattenreduktion -1.5 dl -0%
Tillval:
Kanel mald 0%
Kockskolan:
Om nougat > Äts ej
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "750 Grammes" under bilden.
- Blanda vatten, glukos och socker i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp, rör om. Låt det bubbelkoka på jämn värme utan att röra om, till temperatur 190°C för att karamellisera. Använd en sockermometer.
- Tillsätt mandelflarnen och rör om. Tillsätt smör och rör om tills smöret lösts upp i smeten.
- Häll upp smeten på en bakduk av silikon. Vik över halva sidan och kavla ut smeten till ett tunt lager. I brist på sådan häll upp på smörad plåt eller bakplåtspapper och platta till så jämnt som möjligt. Låt kallna.
- Använd knäcken som snacks, eller som garnityr av desserter. Kan också krossas och användas i dessert.
Kockens kommentar
Nougatine är nötknäck på franskt vis (nougat = innehåller nötter, läs mer > Om nougat). Vatten är inte nödvändigt, men utan måste sockret smältas mycket försiktigt under ständig omrörning. Med vatten får karamellen mörkare färg och skarpare smak. Glykossirap är inte heller nödvändigt, men glykosen hämmar kristallisering (grynighet). Inte heller smör är helt nödvändigt, men ger smörigare, glansigare och smakrikare resultat. Läs mer > Om knäck och kola.Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Vattenreduktion: = vatten som kokar bort. Införs för att få korrekta näringsvärden och rättvisande portionsvikt. Läs mer > Om vattenreduktion.
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan