Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 437

Kcal / portion: 2946

GBR (GI) / port: 88
Recept: 2946 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 19%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jordnötter osaltade 3.0 dl 40%
Strösocker 3.0 dl 39%
Sirap ljus 0.8 dl 12%
Vatten 0.5 dl 0%
Smör 40.0 gram 10%
Salt 1.0 krm 0%
Vaniljextrakt konc. 1.0 tsk %
Bakpulver 2.0 krm 0%
Tillval:
Vaniljsocker 0%
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Knäckprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Howcast" under bilden.
- Blanda socker, sirap och lite vatten i en kastrull.
- Koka upp och låt koka tills fin gyllenbrun färg.
- Ta av från plattan. Rör ner smör och tillsätt salt, bakpulver, jordnötter eller andra nötter enligt egen smak.
- Rör om och häll upp på plåt med bakplåtspapper. Låt kallna. Bryt sönder i lagom stora bitar.
Kockens kommentar
Brittle = spröd, lätt brytbar, bräcklig. I filmen används majssirap vilket är ett alternativ till glukossirap. Används sådan sirap kristalliserar sig inte sockret och bränns inte fast på kastrullkanten. Läs mer, klicka på ingrediens glukossirap. Bakpulver tillsätts för att smeten skall resa sig lite grann, bli luftigare. Läs mer > Om knäck och kola.Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Brittle, engelsk nötknäck (smörknäck)
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan