Lägg till ingredienser

Antal bitar: 50

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Vispgrädde

2.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Sirap ljus

1.0 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Skal av apelsin

1.0 

msk

Smörpapper

 

 

Sockertermometer >

 

 

Kastrull >

3.0 

liter

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 425

Kcal / portion: 61

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3069 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 22%

Kolhydrater: 56%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 14 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 100.0 gram 24%

Vispgrädde 2.0 dl 23%

Strösocker 3.0 dl 37%

Sirap ljus 1.0 dl 15%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

Skal av apelsin 1.0 msk 1%

Smörpapper %

Sockertermometer > Äts ej

Kastrull > 3.0 liter %

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Tillagning (40 min )

För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola grundrecept via länk nedan.

  1. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj.
  2. Koka utan lock till temperatur 125°C (120-130°C), eller gör ett kulprov. Det tar 15-30 minuter beroende på kastrullens bredd.
  3. Riv apelsinskal och tillsätt i kolasmeten.
  4. Olja in en ugnsplåt. Häll upp smeten på plåten. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
  5. Linda smörpapper eller annat papper runt halva kolabiten. Fäst med tunt snöre runt, om det skall vara extra fint. Förvaras kallt.

Kockens kommentar

Apelsinkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med apelsin. Läs mer > Om knäck och kola.

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Gräddkola grundrecept

Smörkola

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Apelsinkola