Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 425
 
    
                Kcal / portion: 61
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 3069 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 22%
Kolhydrater: 56%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör normalsaltat 100.0 gram 24%
Vispgrädde 2.0 dl 23%
Strösocker 3.0 dl 37%
Sirap ljus 1.0 dl 15%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Skal av apelsin 1.0 msk 1%
Sockertermometer > Äts ej
Kastrull > 3.0 liter %
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola grundrecept via länk nedan.
- Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj.
- Koka utan lock till temperatur 125°C (120-130°C), eller gör ett kulprov. Det tar 15-30 minuter beroende på kastrullens bredd.
- Riv apelsinskal och tillsätt i kolasmeten.
- Olja in en ugnsplåt. Häll upp smeten på plåten. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
- Linda smörpapper eller annat papper runt halva kolabiten. Fäst med tunt snöre runt, om det skall vara extra fint. Förvaras kallt.
Kockens kommentar
Apelsinkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med apelsin. Läs mer > Om knäck och kola.
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
| Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) | 
| Fudge | 115°C | Lös, ej formbar | 
| Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula | 
| Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula | 
| Hård kola | 140°C | Hård-seg kula | 
| Knäck | 150°C | Stelnar direkt | 
| Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag | 
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Apelsinkola
- 
                
                    Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kanderade brända mandlarTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt visTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk halvhård standardknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Halvhård svensk chokladknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    GrännaknäckTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Halvhård knäckbräckTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Hård knäckbräckTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic English Hard Toffee (smörknäck)Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              