Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 459

Kcal / portion: 52

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2589 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 28%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 2.0 dl 28%
Strösocker 3.0 dl 44%
Sirap ljus 1.0 dl Äts ej
Smör 100.0 gram 28%
Sockertermometer > Äts ej
Smörpapper Äts ej
Kastrull > 3.0 liter %
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Smörkola är snudd på detsamma som gräddkola och tillagas på samma sätt. Smörkola innehåller dubbel mängd smör (100 g) och 1/3-del mindre grädde (2 dl). För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola.
- Klä en form med smörpapper. En plåt med smörpapper fungerar också. Fetta in form eller plåt så ligger pappret still.
- Koka: Lägg ingredienserna i kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt utan lock på hög värme i cirka 15 minuter eller mer till koktemperatur 125°C, eller gör ett kulprov (se dito).
- Häll smeten i formen eller på plåten. Låt kallna i rumstemperatur. Skär eller klipp ut tärningar eller rektanglar.
- Förvaras svalt eller kallt, lämpligen i burk med smörpapper mellan lagren.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Smörkola
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan