Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 362

Kcal / portion: 58

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2777 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 7%
Kolhydrater: 71%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strösocker 4.8 dl 66%
Kakaopulver 3.0 msk 3%
Mjölk 1.6 dl 3%
Mörk choklad 85.0 gram 16%
Majssirap 2.0 msk 5%
Smör 2.0 msk 7%
Smörpapper Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Nötter 0%
Vaniljsocker 0%
Flingsalt 0%
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Everyday Food" under bilden ovan.
- Finhacka choklad. Välj fin choklad. Smöra en form (fäster smörpapper) cirka 30x20 centimeter och klä den med smörpapper. Fyll en bunke med kallt vatten och is, stor nog att rymma kastrullen.
- Smet: Blanda socker, kakaopulver och mjölk i en tjockbottnad kastrull och ställ den på spisen över låg värme. Rör om tills sockret har lösts upp i mjölken. Tillsätt majssirap eller glukos, smör och choklad. Låt smälta ihop under omrörning till en fin jämn smet. Det tar 7-10 minuter.
- Koka: Sätt in en konfektyrtermometer och låt smeten koka till 113°C. Rör om några gånger och putta ner smet utmed kokkärlets kant, till exempel med en fuktad brödpensel. Detta för att undvika att få med socker som kristalliserar av värmen.
- Så snart massan nått 113°C ställs kastrullen i isbadet kort stund för att avstanna kokningen. Ta ur kastrullen och låt smeten kallna till 50°C.
- Smaksättare: Tillsätts hackade nötter, mandel, vaniljsmak, pepparmynta, flingsalt eller annat enligt eget tycke.
- Rör om kraftigt med slev utan att vispa upp i 2-4 minuter tills den blanka massan blir lite matt i färgen. För mycket omrörning gör att smeten börjar tjockna och resultatet blir grynigt.
- Häll smeten i formen. Släta ut ytan med en stekspade eller dylikt. Ställ in i kylskåpet i 30 minuter för att stelna.
- Ta ut bunken och vänd den upp och ner på en skärbräda. Skär remsor och dela dem i bitar.
Kockens kommentar
Detta är en finare variant av chokladfudge som inte är grynig på samma sätt som annan fudge. Fudge är enligt Cambridge Dictionary "en mjuk sötsak tillrett på socker, smör och mjölk", vilket gäller för originalet (se recept Fudge original"). Dock ingår choklad i de allra flesta recept vilket kan sägas vara klassikt. Läs mer > Om knäck och kola.Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Klassisk fin fudge
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan