Lägg till ingredienser

antal bitar: 48

Strösocker

4.8 

dl

Kakaopulver

3.0 

msk

Mjölk

1.6 

dl

Mörk choklad

85.0 

gram

Majssirap

2.0 

msk

el. glukossirap

 

 

Smör

2.0 

msk

Smörpapper

 

 

Sockertermometer >

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Nötter

 

 

Vaniljsocker

 

 

Pepparmyntsolja

 

 

Flingsalt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 362

Kcal / portion: 58

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2777 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 7%

Kolhydrater: 71%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 16 gram)

Ingredienser

Visa:

Strösocker 4.8 dl 66%

Kakaopulver 3.0 msk 3%

Mjölk 1.6 dl 3%

Mörk choklad 85.0 gram 16%

Majssirap 2.0 msk 5%

el. glukossirap 0%

Smör 2.0 msk 7%

Smörpapper Äts ej

Sockertermometer > Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Nötter 0%

Vaniljsocker 0%

Pepparmyntsolja 0%

Flingsalt 0%

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Everyday Food" under bilden ovan.

  1. Finhacka choklad. Välj fin choklad. Smöra en form (fäster smörpapper) cirka 30x20 centimeter och klä den med smörpapper. Fyll en bunke med kallt vatten och is, stor nog att rymma kastrullen.
  2. Smet: Blanda socker, kakaopulver och mjölk i en tjockbottnad kastrull och ställ den på spisen över låg värme. Rör om tills sockret har lösts upp i mjölken. Tillsätt majssirap eller glukos, smör och choklad. Låt smälta ihop under omrörning till en fin jämn smet. Det tar 7-10 minuter.
  3. Koka: Sätt in en konfektyrtermometer och låt smeten koka till 113°C. Rör om några gånger och putta ner smet utmed kokkärlets kant, till exempel med en fuktad brödpensel. Detta för att undvika att få med socker som kristalliserar av värmen.
  4. Så snart massan nått 113°C ställs kastrullen i isbadet kort stund för att avstanna kokningen. Ta ur kastrullen och låt smeten kallna till 50°C.
  5. Smaksättare: Tillsätts hackade nötter, mandel, vaniljsmak, pepparmynta, flingsalt eller annat enligt eget tycke.
  6. Rör om kraftigt med slev utan att vispa upp i 2-4 minuter tills den blanka massan blir lite matt i färgen. För mycket omrörning gör att smeten börjar tjockna och resultatet blir grynigt.
  7. Häll smeten i formen. Släta ut ytan med en stekspade eller dylikt. Ställ in i kylskåpet i 30 minuter för att stelna.
  8. Ta ut bunken och vänd den upp och ner på en skärbräda. Skär remsor och dela dem i bitar.

Kockens kommentar

Detta är en finare variant av chokladfudge som inte är grynig på samma sätt som annan fudge. Fudge är enligt Cambridge Dictionary "en mjuk sötsak tillrett på socker, smör och mjölk", vilket gäller för originalet (se recept Fudge original"). Dock ingår choklad i de allra flesta recept vilket kan sägas vara klassikt. Läs mer > Om knäck och kola.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


Alternativ

Klassisk fudge

Enkel fudge med kondenserad mjölk

Fudge på svenskt vis

Fudge med apelsinsmak

Vit fudge

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Klassisk fin fudge