Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 302
 
    
                Kcal / portion: 108
 
    
                GBR (GI) / port: 4
Recept: 3230 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 12%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Strösocker 450.0 gram 56%
Mjölk 1.4 dl 3%
Kondenserad mjölk osockrad 385.0 gram 16%
Smör 110.0 gram 25%
Bakplåtspapper Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Nötter 0%
Vaniljsocker 0%
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Klä in en form (20x20 cm) med bakplåtspapper. Smöra formen så fäster pappret bättre.
- Koka: Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Rör om tills allt socker löst sig helt i mjölken. Låt massan koka under omrörning i 15-20 minuter till temperatur 118°C.
- Ta av från värmen och låt svalna i cirka 3 minuter. Rör därefter om kraftigt med en träslev i 10-15 minuter tills den blir styv och stelnar på kanterna.
- Häll över den trögflytande smeten i formen och jämna till ytan ut i kanterna. Låt svalna. Skär i lagom stora tärningar.
Kockens kommentar
Man skulle kunna tro att fudge är en klassisk engelsk kola, men originalet lär ha uppstått i USA i slutet på 1800-talet och bestod av socker, smör och mjölk som kokas ihop. Det närmaste originalet vi hittat är ett recept av författaren av boken Sweet, Sam Linsell:“This recipe is inspired by my dad who has an insatiable sweet tooth and loves making fudge” (bild ovan t.v.). Fudgerecept innehåller emellertid nästan alltid choklad (bild ovan t.h.). Engelskmännen är dock inte sämre utan håller sig med egna original till exempel Copperpot Orginals Fudge, från St Ives. Läs mer > Om knäck och kola.
| Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) | 
| Fudge | 115°C | Lös, ej formbar | 
| Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula | 
| Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula | 
| Hård kola | 140°C | Hård-seg kula | 
| Knäck | 150°C | Stelnar direkt | 
| Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag | 
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Fudge original
- 
                
                    Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kanderade brända mandlarTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt visTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk halvhård standardknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Halvhård svensk chokladknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    GrännaknäckTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Halvhård knäckbräckTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Hård knäckbräckTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic English Hard Toffee (smörknäck)Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              