Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 436

Kcal / portion: 69

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2491 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 23%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 1.5 dl 22%
Strösocker 1.5 dl 23%
Sirap vit 1.0 dl 18%
Havssalt 1.0 tsk 0%
Smör 50.0 gram 15%
Mjölkchoklad 100.0 gram 23%
Sockertermometer > Äts ej
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning
Se film, klicka på "Arla" under bilden.
- Lägg bakplåtspapper i en form (20-30 cm). Smöra formen så ligger pappret still. Alternativt knöla ihop pappret och bred ut. Finhacka choklad.
- Koka: Blanda socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Ställ på spisplatta på medelhög värme. Rör om ordentligt så att allt socker löses upp i grädden. Låt den sedan småkoka utan att röra om till temperatur 123°C.
- Ta av kastrullen från värmen och tillsätt choklad och smör. Rör om tills choklad och smör blandats med grädden till en homogen smet. Fortsätt röra tills smeten svalnat något (~50°C).
- Häll smeten i formen. Låt kallna cirka 1 timme i rumstemperatur. Det går fortare i kylskåp. Vänd formen över skärbräda och ta bort pappret. Skär i lagom stora bitar. Förvara svalt eller i kylskåp.
Kockens kommentar
Fudge är enligt Cambridge Dictionary "en mjuk sötsak tillrett på socker, smör och mjölk". I Svenska recept används oftast grädde i stället för mjölk. Ett enkel anglosaxisk variant är att smälta choklad med kondenserad mjölk (se recept > Enkel fudge med kondenserad mjölk). Läs mer > Om knäck och kola.Passar till
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Fudge på svenskt vis
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan