Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 364
Kcal / portion: 61
GBR (GI) / port: 1
Recept: 1825 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 18%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör normalsaltat 25.0 gram 10%
Vispgrädde 1.5 dl 30%
Strösocker 1.5 dl 31%
Sirap ljus 0.5 dl 12%
Mörk choklad 50.0 gram 15%
Apelsin hel 0.5 styck 2%
Sockertermometer > Äts ej
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Klä en form (18x20 cm) med smörpapper. Smöra formen så ligger pappret still.
- Koka: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock i 15-20 minuter till 124°C, eller testa genom att göra så kallat kulprov . Rör om då och då. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
- Riv skalet på apelsin och rör ner. Hacka chokladen och tillsätt. Rör om tills chokladen smält helt.
- Häll smeten i formen. Låt smeten kallna.
- Skär i bitar ca 1,5 x 4 cm. Förvaras kallt.
Kockens kommentar
Kulprov: Droppa lite av smeten i iskallt vatten. Kan man sen rulla smeten med fingertopparna till en seg halvhård kula, så är kokningen klar. Variera smaksättningen efter behag till exempel med citronskal, eller vanilj.
| Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
| Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Fudge med apelsinsmak
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
