Apelsinkola med mjöl och nötter

Foto: Kungsörnen ¤

Apelsinkola med mjöl och nötter

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 50

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Vispgrädde

1.0 

dl

Kärnvetemjöl

2.0 

msk

Sirap ljus

1.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Ättikssprit 12%

1.0 

tsk

Skal av apelsin

1.0 

styck

Nötter

200.0 

gram

Smörpapper

 

 

Kastrull >

3.0 

liter

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

Sockertermometer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 487

Kcal / portion: 74

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3689 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 32%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 15 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 100.0 gram 20%

Vispgrädde 1.0 dl 10%

Kärnvetemjöl 2.0 msk 2%

Sirap ljus 1.0 dl 12%

Strösocker 2.0 dl 21%

Ättikssprit 12% 1.0 tsk 0%

Skal av apelsin 1.0 styck 0%

Nötter 200.0 gram 36%

Smörpapper %

Kastrull > 3.0 liter %

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Sockertermometer > Äts ej

Skapat av: Kungsörnen

Tillagning (30 min )

  1. Riv apelsinskal. Smält smör i en tjockbottnad vid kastrull eller stekpanna. Blanda i alla ingredienser utom nötterna.
  2. Låt allt koka upp under omrörning. Låt småbubbla under ständig omrörning cirka 10 minuter.
  3. Rör i hela nötter. Häll upp kolasmeten på en plåt täckt med smör- eller bakplåtspapper.
  4. Skär kolan i bitar när den kallnat. Slå eventuellt in den i smörpapper eller plastfolie. Förvara kolan svalt i en burk med lock.

Kockens kommentar

Apelsinkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med apelsin. Mjöl i smeten ger en mjukare kola. Läs mer > Om knäck och kola.

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.


 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Gräddkola grundrecept

Smörkola

Apelsinkola med mjöl och nötter

Chokladkola

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Apelsinkola med mjöl och nötter