Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 487
 
    
                Kcal / portion: 74
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 3689 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 32%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör normalsaltat 100.0 gram 20%
Vispgrädde 1.0 dl 10%
Kärnvetemjöl 2.0 msk 2%
Sirap ljus 1.0 dl 12%
Strösocker 2.0 dl 21%
Ättikssprit 12% 1.0 tsk 0%
Skal av apelsin 1.0 styck 0%
Nötter 200.0 gram 36%
Kastrull > 3.0 liter %
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
Skapat av: Kungsörnen
Tillagning (30 min )
- Riv apelsinskal. Smält smör i en tjockbottnad vid kastrull eller stekpanna. Blanda i alla ingredienser utom nötterna.
- Låt allt koka upp under omrörning. Låt småbubbla under ständig omrörning cirka 10 minuter.
- Rör i hela nötter. Häll upp kolasmeten på en plåt täckt med smör- eller bakplåtspapper.
- Skär kolan i bitar när den kallnat. Slå eventuellt in den i smörpapper eller plastfolie. Förvara kolan svalt i en burk med lock.
Kockens kommentar
Apelsinkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med apelsin. Mjöl i smeten ger en mjukare kola. Läs mer > Om knäck och kola.
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
| Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) | 
| Fudge | 115°C | Lös, ej formbar | 
| Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula | 
| Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula | 
| Hård kola | 140°C | Hård-seg kula | 
| Knäck | 150°C | Stelnar direkt | 
| Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag | 
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Alternativ
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Apelsinkola med mjöl och nötter
- 
                
                    Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllningTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kanderade brända mandlarTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt visTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svensk halvhård standardknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Halvhård svensk chokladknäckTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    GrännaknäckTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Halvhård knäckbräckTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Hård knäckbräckTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Classic English Hard Toffee (smörknäck)Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              