Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 378

Kcal / portion: 46

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2278 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 10%
Kolhydrater: 69%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör normalsaltat 25.0 gram 8%
Vispgrädde 1.0 dl 16%
Strösocker 2.0 dl 33%
Sirap ljus 2.0 dl 40%
Kakaopulver osötad 3.0 msk 3%
Smörpapper Äts ej
Sockertermometer > Äts ej
Kastrull > 3.0 liter %
Kockskolan:
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola grundrecept via länk nedan.
- Klä en form med bakplåtspapper, eller lägg papper på en ugnsplåt. Smöra form eller plåt så ligger pappret still.
- Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sedan smeten koka på hög värme 15-30 minuter beroende på kastrullens bredd. Undvik att röra om, för att kolan inte skall bli grynig.
- Kolan är klar när temperaturen nått 120-122°C. Testa genom att göra kulprov (se dito).
- Häll smeten i form eller på plåt. Låt smeten stelna i rumstemperatur. Klipp sedan kolan i bitar med en sax. Linda in bitarna i folie eller smörpapper. Förvara i kylskåp.
Kockens kommentar
Chokladkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med kakao. Läs mer > Om knäck och kola.
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).
Fler recept inom Knäck, kola och fudge
Liknande recept som Chokladkola
-
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanderade brända mandlar
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pralines rouges, kanderade mandlar på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svensk halvhård standardknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Halvhård svensk chokladknäck
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Grännaknäck
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Halvhård knäckbräck
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Hård knäckbräck
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nougatine, fransk hård nötknäck (smörknäck)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic English Hard Toffee (smörknäck)
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan