Lägg till ingredienser

Antal bitar: 50

Smör normalsaltat

25.0 

gram

Vispgrädde

1.0 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Sirap ljus

2.0 

dl

Kakaopulver osötad

3.0 

msk

Smörpapper

 

 

Sockertermometer >

 

 

Kastrull >

3.0 

liter

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 378

Kcal / portion: 46

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2278 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 10%

Kolhydrater: 69%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 12 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 25.0 gram 8%

Vispgrädde 1.0 dl 16%

Strösocker 2.0 dl 33%

Sirap ljus 2.0 dl 40%

Kakaopulver osötad 3.0 msk 3%

Smörpapper Äts ej

Sockertermometer > Äts ej

Kastrull > 3.0 liter %

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min )

För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola grundrecept via länk nedan.

  1. Klä en form med bakplåtspapper, eller lägg papper på en ugnsplåt. Smöra form eller plåt så ligger pappret still.
  2. Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt sedan smeten koka på hög värme 15-30 minuter beroende på kastrullens bredd. Undvik att röra om, för att kolan inte skall bli grynig.
  3. Kolan är klar när temperaturen nått 120-122°C. Testa genom att göra kulprov (se dito).
  4. Häll smeten i form eller på plåt. Låt smeten stelna i rumstemperatur. Klipp sedan kolan i bitar med en sax. Linda in bitarna i folie eller smörpapper. Förvara i kylskåp.

Kockens kommentar

Chokladkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med kakao. Läs mer > Om knäck och kola.

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.


 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Chokladkola