Lägg till ingredienser

Antal bullar: 40

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

Kardemumma krossad

2.0 

tsk

Saffran

1.0 

förp.

Russin

100.0 

gram

Vetemjöl ekologisk

1.4 

liter

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

150.0 

gram

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Kanel mald

1.5 

msk

 

Garnering:

 

Florsocker

2.0 

dl

Apelsinjuice

2.0 

msk

Skal av apelsin

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 6

Recept: 6846 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 12%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 51 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 150.0 gram 16%

Mjölk 5.0 dl 4%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Strösocker 1.0 dl 6%

Salt 0.5 tsk 0%

Kardemumma krossad 2.0 tsk 0%

Saffran 1.0 förp. 0%

Russin 100.0 gram 4%

Vetemjöl ekologisk 1.4 liter 43%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 150.0 gram 10%

Smör normalsaltat 75.0 gram 8%

Kanel mald 1.5 msk 0%

 

Garnering:

Florsocker 2.0 dl 7%

Apelsinjuice 2.0 msk 0%

Skal av apelsin 1.0 styck 0%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Deg: Smula jäst i en degbunke.  Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, cirka 37°C. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma, saffran och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt cirka 20 minuter.
  3. Fyllning: Rör ihop mandelmassa, smör och kanel. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, cirka 1/2 cm tjock. Bred ut fyllningen på varje kaka. Strö över russin och flagad mandel.
  4. Bullar: Rulla ihop. Skär varje rulle i 2 centimeter tjocka bitar. Ställ med snittytan upp på bakplåtspapper på plåtar. Låt dem jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250°C.
  6. Baka: Pensla bullarna med uppvispat ägg. Baka i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna.
  7. Garnera: Rör ihop florsocker, apelsinjuice och apelsinskal till glasyren. Ringla över den.

Kockens kommentar

Russin och annan torkad frukt i bröd bör blötläggas ett dygn i förväg för att de inte skall bli hårda av baket, och torka ut själva brödet runt frukten.

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel snäcka av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Julbullar