Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 6
Recept: 6846 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 12%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör normalsaltat 150.0 gram 16%
Mjölk 5.0 dl 4%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Strösocker 1.0 dl 6%
Salt 0.5 tsk 0%
Kardemumma krossad 2.0 tsk 0%
Saffran 1.0 förp. 0%
Russin 100.0 gram 4%
Vetemjöl ekologisk 1.4 liter 43%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 150.0 gram 10%
Smör normalsaltat 75.0 gram 8%
Kanel mald 1.5 msk 0%
Garnering:
Florsocker 2.0 dl 7%
Apelsinjuice 2.0 msk 0%
Skal av apelsin 1.0 styck 0%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Deg: Smula jäst i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, cirka 37°C. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma, saffran och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt cirka 20 minuter.
- Fyllning: Rör ihop mandelmassa, smör och kanel. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, cirka 1/2 cm tjock. Bred ut fyllningen på varje kaka. Strö över russin och flagad mandel.
- Bullar: Rulla ihop. Skär varje rulle i 2 centimeter tjocka bitar. Ställ med snittytan upp på bakplåtspapper på plåtar. Låt dem jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Baka: Pensla bullarna med uppvispat ägg. Baka i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna.
- Garnera: Rör ihop florsocker, apelsinjuice och apelsinskal till glasyren. Ringla över den.
Kockens kommentar
Russin och annan torkad frukt i bröd bör blötläggas ett dygn i förväg för att de inte skall bli hårda av baket, och torka ut själva brödet runt frukten.
Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel snäcka av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Julbullar
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan