Lägg till ingredienser

Antal kakor: 4

Jäst färsk

50.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Salt

1.5 

tsk

Sirap mörk

3.0 

msk

Anis hel

0.5 

msk

Fänkålsfrön hela

0.5 

msk

Rågsikt

14.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om brödkakor >

 

 

Om tekakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 962

GBR (GI) / port: 71

Recept: 3847 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 356 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Smör normalsaltat 50.0 gram 9%

Mjölk 5.0 dl 8%

Salt 1.5 tsk 0%

Sirap mörk 3.0 msk 5%

Anis hel 0.5 msk 0%

Fänkålsfrön hela 0.5 msk 0%

Rågsikt 14.0 dl 76%

 

Kockskolan:

Om brödkakor > Äts ej

Om tekakor > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Smula ner jäst i en bunke. Mortla anis och fänkål.
  2. Smält smör. Tillsätt mjölk till smöret och låt vätskan bli fingervarm.
  3. Deg: Rör ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, sirap och kryddor. Tillsätt det mesta av mjölet i omgångar. Degen är klar när den släpper från bunken.
  4. Vila: Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Forma: Mjöla bakbord. Tag upp degen och knåda väl. Dela degen i 4 delar. Platta ut dem till runda kakor. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Ta ut ett hål i mitten med t.ex. ett mindre glas. Nagga kakorna med en gaffel.
  6. Vila: Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  7. Förvärm ugnen på 225°C.
  8. Grädda kakorna i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Kockens kommentar

Hål i bröd var vanligt förr för att kunna stuva undan brödet på en torr plats, närmare bestämt på en käpp i taket. Hålkakor är en slags brödkaka. Läs mer > Om brödkakor.

Alternativ

Tekaka

Hönökaka

Rågkusar

Fler recept inom Mjuka brödkakor

Liknande recept som Hålkakor