Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 962

GBR (GI) / port: 71
Recept: 3847 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Smör normalsaltat 50.0 gram 9%
Mjölk 5.0 dl 8%
Salt 1.5 tsk 0%
Sirap mörk 3.0 msk 5%
Anis hel 0.5 msk 0%
Fänkålsfrön hela 0.5 msk 0%
Rågsikt 14.0 dl 76%
Kockskolan:
Om brödkakor > Äts ej
Om tekakor > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Smula ner jäst i en bunke. Mortla anis och fänkål.
- Smält smör. Tillsätt mjölk till smöret och låt vätskan bli fingervarm.
- Deg: Rör ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, sirap och kryddor. Tillsätt det mesta av mjölet i omgångar. Degen är klar när den släpper från bunken.
- Vila: Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Forma: Mjöla bakbord. Tag upp degen och knåda väl. Dela degen i 4 delar. Platta ut dem till runda kakor. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Ta ut ett hål i mitten med t.ex. ett mindre glas. Nagga kakorna med en gaffel.
- Vila: Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Grädda kakorna i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Kockens kommentar
Hål i bröd var vanligt förr för att kunna stuva undan brödet på en torr plats, närmare bestämt på en käpp i taket. Hålkakor är en slags brödkaka. Läs mer > Om brödkakor.Alternativ
Fler recept inom Mjuka brödkakor
Liknande recept som Hålkakor
-
Tekaka, sötad brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Hålkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hönökaka på mjölk och smör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika