Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 262

Kcal / portion: 853

GBR (GI) / port: 43
Recept: 6825 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 4%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 18.0 dl 56%
Rågsikt 8.0 dl 24%
Mjölk 10.0 dl 9%
Smör 50.0 gram 5%
Sirap 5.0 msk 5%
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 1%
Salt 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om hönökaka > Äts ej
Om tekakor > Äts ej
Om brödkakor > Äts ej
Kock: Fredriks Fika
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölken och värm upp tills fingervarmt.
- Deg: Tillsätt vätskan i bunken och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt sirap, rågsikt, det mesta av vetemjölet och salt. Arbeta samman tills degen släpper från bunkens kant.
- Vila: Låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Forma: Dela degen i antal bröd. Kavla ut på mjölat bord till rundlar 30-40 cm breda. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Picka många hål med gaffel.
- Vila: Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
- Förvärm ugnen på 250-275°C.
- Grädda i övre delen av ugnen 3-5 minuter tills ytan blivit brun. Lite längre vid lägre ugnsvärme. Passa så att den inte blir för brända.
Kockens kommentar
Hönökaka bakas på klassiskt vis med råg-(sikts)mjöl, vatten och rapsolja (se recept > Klassisk hönökaka). Detta recept är snarlikt tekakor (se dito recept). Hönökaka har sitt ursprung från Hönö i Göteborgs norra skärgård. Brödet är en variant av brödkaka, läs mer > Om brödkakor.Alternativ
Fler recept inom Mjuka brödkakor
Liknande recept som Hönökaka på mjölk och smör
-
Tekaka, sötad brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Hålkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hönökaka på mjölk och smör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika