Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 281

Kcal / portion: 403

GBR (GI) / port: 18
Recept: 3627 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 9%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör el. margarin 100.0 gram 20%
Mjölk 5.0 dl 8%
Jäst färsk 50.0 gram 2%
Strösocker 1.0 tsk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Vetemjöl 9.0 dl 52%
Rågsikt 3.0 dl 17%
Kockskolan:
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om tekakor > Äts ej
Om brödkakor > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37°C (fingervarmt).
- Deg: Lös upp jästen i en bunke med degspadet och tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig.
- Vila: Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek (cirka 30 minuter).
- Forma: Dela degen i portionsbitar och kavla ut dem på mjölad arbetsbänk till cirka 1 cm tjocka, tekoppsrunda kakor.
- Vila: Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Nagga hål med en gaffel och låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
- Förvärm ugen på 250°C.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Begreppet "tekaka" uppträder i svensk litteratur 1984, efter förebild från England där det finns Teacakes. Brödet som är lätt sockrat ansågs passa väl ihop med eftermiddagste, därav namnet. I England är teacake också ett bröd, vanligtvis ett lite sötare jäsdegsbröd som innehåller torkad frukt (läs mer > Om tekakor). Tekakor är en variant av brödkakor, läs mer > Om brödkakor.
Alternativ
Fler recept inom Mjuka brödkakor
Liknande recept som Tekaka, sötad brödkaka
-
Tekaka, sötad brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Hålkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hönökaka på mjölk och smör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika