Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 326

Kcal / portion: 373

GBR (GI) / port: 21
Recept: 1493 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 4.0 dl 57%
Rågsikt 3.0 dl Äts ej
Mjöl till utbakning 1.0 dl 14%
Vatten 3.0 dl 0%
el. mjölk 0%
Jäst färsk 25.0 gram 2%
Rapsolja 0.5 dl 25%
el. smör 50.0 gram Äts ej
Sirap el. socker 0.5 msk 2%
Salt 1.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Vattenreduktion bröd -1.0 dl -0%
Kockskolan:
Om hönökaka > Äts ej
Om brödkakor > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Kruskavel > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet/fingervarmt vatten eller mjölk.
- Tillsätt rumsvarmt eller smält avsvalnat smör, socker/sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
- Vila: Låt degen jäsa under bakduk i 30-60 minuter.
- Forma: Dela degen i bitar och forma till bullar. Kavla ut dem till runda kakor 0,5-1 centimeter tjocka. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga/picka dem ordentligt med en gaffel.
- Vila: Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 250-275°C.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 5–8 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna på ett galler under bakduk.
Kockens kommentar
Hönökaka är en variant av brödkaka (läs mer > Om brödkakor). Den bakas ofta på vetemjöl, mjölk och smör (se recept > Hönökaka på mjölk och smör), men i originalet ingår råg(-sikt), vatten och rapsolja. Hönökaka är en variant av brödkaka (läs mer > Om brödkaka), med ursprung från ön Hönö i Göteborgs norra skärgård. Läs mer > Om hönökaka.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärdena väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakad hönökaka är cirka 30%, med andra ord cirka 1 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.
Alternativ
Fler recept inom Mjuka brödkakor
Liknande recept som Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka
-
Tekaka, sötad brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Hålkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hönökaka på mjölk och smör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredriks Fika