Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka

Foto: Åkes Äkta Hönökakor ¤

Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka

Lägg till ingredienser

Antan stora runda: 4

Vetemjöl

4.0 

dl

Rågsikt

3.0 

dl

Mjöl till utbakning

1.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

el. mjölk

 

 

Jäst färsk

25.0 

gram

Rapsolja

0.5 

dl

el. smör

50.0 

gram

Sirap el. socker

0.5 

msk

Salt

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om hönökaka >

 

 

Om brödkakor >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Kruskavel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 326

Kcal / portion: 373

GBR (GI) / port: 21

Recept: 1493 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 11%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 115 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 4.0 dl 57%

Rågsikt 3.0 dl Äts ej

Mjöl till utbakning 1.0 dl 14%

Vatten 3.0 dl 0%

el. mjölk 0%

Jäst färsk 25.0 gram 2%

Rapsolja 0.5 dl 25%

el. smör 50.0 gram Äts ej

Sirap el. socker 0.5 msk 2%

Salt 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Vattenreduktion bröd -1.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om hönökaka > Äts ej

Om brödkakor > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Kruskavel > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet/fingervarmt vatten eller mjölk.  
  2. Tillsätt rumsvarmt eller smält avsvalnat smör, socker/sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. 
  3. Vila: Låt degen jäsa under bakduk i 30-60 minuter.
  4. Forma: Dela degen i bitar och forma till bullar. Kavla ut dem till runda kakor 0,5-1 centimeter tjocka. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga/picka dem ordentligt med en gaffel.
  5. Vila: Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  6. Förvärm ugnen på 250-275°C.
  7. Grädda bröden mitt i ugnen i 5–8 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna på ett galler under bakduk.

Kockens kommentar

Hönökaka är en variant av brödkaka (läs mer > Om brödkakor). Den bakas ofta på vetemjöl, mjölk och smör (se recept > Hönökaka på mjölk och smör), men i originalet ingår råg(-sikt), vatten och rapsolja. Hönökaka är en variant av brödkaka (läs mer > Om brödkaka), med ursprung från ön Hönö i Göteborgs norra skärgård. Läs mer > Om hönökaka.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärdena väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakad hönökaka är cirka 30%, med andra ord cirka 1 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.

Alternativ

Hålkakor

Tekaka

Hönökaka på mjölk och smör

Fler recept inom Mjuka brödkakor

Liknande recept som Klassisk hönökaka, bohuslänsk mjuk brödkaka