Kulfi, kallfryst indisk glass

Foto: Film: Kitchen at Hotkins, kulfi

Kulfi, kallfryst indisk glass

Lägg till ingredienser

Antal dl: 18

Vispgrädde

5.0 

dl

Saffran 0,5 gram

0.5 

förp.

Kondenserad mjölk sockrad

4.0 

dl

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Pistagenötter

0.5 

dl

 

Alternativ:

 

Vispgrädde

5.0 

dl

Äggula

4.0 

styck

Anis mald

 

 

Lime el. citron

 

 

Majsstärkelse

 

 

 

Kockskolan:

 

Om glass >

 

 

Så tilllagas glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 355

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3711 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 24%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 58 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 5.0 dl 49%

Saffran 0,5 gram 0.5 förp. 0%

Kondenserad mjölk sockrad 4.0 dl 49%

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Pistagenötter 0.5 dl 2%

 

Alternativ:

Vispgrädde 5.0 dl Äts ej

Äggula 4.0 styck Äts ej

Anis mald Äts ej

Lime el. citron Äts ej

Majsstärkelse Äts ej

 

Kockskolan:

Om glass > Äts ej

Så tilllagas glass > Äts ej

Tillagning (45 min + 8 tim )

Se film, klicka på "Hotkins" under bilden.

  1. Koka upp hälften av grädden med saffran. Ställ i kylskåp över natt.
  2. Krossa, finhacka pistagenötter.
  3. Kräm: Ta ut grädden och tillsätt resterande grädde. Vispa krämen fast (= mjuka toppar). Tillsätt kondenserad mjölk, kardemumma och nötter (spar en del till garnering). Vispa samman till jämn smet.
  4. Frys: Häll upp i formar och ställ in i frysen i 3-4 timmar. Servera.

Kockens kommentar

Traditionell kulfi tillagas på mjölk som kokas under lång tid tills volymen minskat avsevärt och smaken koncentrerats. Serverades i små lerkrus kallad "matki" mer som godis än glass i brist på is. Det finns olika varianter kulfi. Kan också tillredas på grädde och ägg, samt smaksättas på olika sätt. Ibland tillsätts majsstärkelse eller andra förtjockningsmedel. Läs mer > Om glass.

Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Läs mer > Så tillagas glass.

Alternativ

Hemlagad glass utan glassmaskin

Hemlagad glass i glassmaskin

Hemlagad glass på crème fraiche

Vaniljparfait

Frozen yoghurt

Fler recept inom Hemlagad glass ¤

Liknande recept som Kulfi, kallfryst indisk glass